De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis verwacht dat het extra overleg vrijdag in Brussel over de Griekse schuldenproblematiek tot een oplossing komt. 

''Ik hoop zeer graag dat er een akkoord komt en ik vertrouw erop dat we er eentje weten te sluiten'', zei Varoufakis bij binnenkomst.

Hij benadrukte dat Griekenland ''niet één extra stap, maar wel tien extra stappen'' heeft gezet. Hij vertrouwt er nu op dat de andere achttien eurolanden Griekenland tegemoet zullen komen. Varoufakis verwacht ''collegiale'' discussies. ''Hopelijk komt er daarna witte rook.''

Vrijdag buigen de eurolanden zich over de mogelijke verlenging van het steunprogramma aan Griekenland. Dat loopt aan het einde van de maand af en zonder verlenging komt het Zuid-Europese land snel in financiële moeilijkheden.

Duitsland wil praten

De Duitse regering ziet het Griekse verzoek voor verlenging van zijn noodsteun als basis voor verdere onderhandelingen. Dat zegt een woordvoerster van de Duitse regering.

Daarmee sloeg de woordvoerster een mildere toon aan dan het Duitse ministerie van Financiën, dat donderdag al liet weten dat de Griekse voorstellen tekortschoten en zouden worden afgewezen.

''Het gaat niet om één land, maar om Europa.'' Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag in Brussel. ''We moeten elkaar kunnen vertrouwen.''

Donderdag waren te veel onduidelijkheden in de brief van de Grieken, meenden de Duitsers. Zij willen dat Athene zich vastlegt aan de eerder gemaakte afspraken en die ook nakomt.

Schäuble benadrukte dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Wiebes

Staatsecretaris van Financiën, Eric Wiebes, zegt vrijdag dat de Grieken aan alle voorwaarden uit 2012 moeten voldoen, anders gaat Nederland niet instemmen met een verlenging van het steunprogramma.

''Het is nu aan de Grieken om te laten zien dat ze aan alle voorwaarden willen voldoen'' zei Wiebes.

Of het tot een akkoord komt, hangt helemaal af van de Grieken, benadrukte Wiebes. De staatssecretaris vertegenwoordigt Nederland, omdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het overleg voorzit.

Video: 'Athene moet alle voorwaarden nakomen'

Dijsselbloem

Het overleg tussen de eurolanden over de Griekse schuldenproblematiek is ''ingewikkeld, maar er is ruimte voor enig optimisme''. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem en voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën (de eurogroep) vrijdag voorafgaand aan de vergadering in Brussel. Dijsselbloem beantwoordde geen vragen.

De eurogroep zou om 15.00 uur beginnen maar de aanvangstijd werd al met anderhalf uur verschoven voor extra vooroverleg tussen de belangrijkste spelers. ''De eurogroep zal zo snel mogelijk beginnen'', zei Dijsselbloem. ''Ik praat met de hoofdrolspelers om een oplossing te bereiken. Dat kost tijd, het is lastig.''

Dossier Griekenland