Ondanks de hoog oplopende spanningen tussen Griekenland en de andere eurolanden blijft de kans klein dat de Grieken de euro vaarwel zullen zeggen. 

Dat stellen economen van ABN Amro en ING vrijdag in updates van hun verwachtingen rond het Griekse schuldendrama.

ABN verwacht dat er uiteindelijk een akkoord zal worden gesloten tussen Griekenland en de eurolanden. De grote vraag blijft echter hoe en wanneer het compromis tot stand komt.

Als er overeenstemming wordt bereikt over de tijdelijke verlenging van het huidige steunprogramma, betekent dat volgens ABN slechts het begin van verdere onderhandelingen over een permanent akkoord.

Het economisch bureau van ING benadrukt dat de Grieken niet automatisch uit de eurozone verdwijnen als er deze maand geen akkoord wordt gesloten. Zonder steun gaat de Griekse overheid weliswaar failliet, waardoor schuldverplichtingen en bijvoorbeeld salarissen en pensioenen niet meer kunnen worden betaald.

Een 'Grexit' komt volgens ING echter pas in zicht als het Griekse bankensysteem omvalt.

Overeind

De Griekse banken worden momenteel overeind gehouden met noodleningen van de Griekse centrale bank, die moeten worden goedgekeurd door de Europese Centrale Bank (ECB). Die goedkeuring kan worden ingetrokken als de ECB de Griekse banken niet meer levensvatbaar acht.

Dan heeft Griekenland volgens ING nog altijd een keuze: de banken laten omvallen, of uit de euro stappen en drachmes bijdrukken om de banken te steunen. "Er zitten kortom nogal wat stappen tussen de onderhandelingen vandaag en een eventuele Grexit", concludeert de bank.

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland