De Duitse regering ziet het Griekse verzoek voor verlenging van zijn noodsteun als basis voor verdere onderhandelingen. 

Dat zegt een woordvoerster van de Duitse regering vrijdag.

Daarmee sloeg de woordvoerster een mildere toon aan dan het Duitse ministerie van Financiën, dat donderdag al liet weten dat de Griekse voorstellen tekortschoten en zouden worden afgewezen.

Volgens de woordvoerster zit er echter geen licht tussen de opvattingen van bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble ten aanzien van Griekenland.

Het voorstel van de Grieken voldoet nog niet aan de eisen van de eurolanden, aldus de woordvoerster. Toch geeft het volgens haar ''een goed signaal'' voorafgaand aan het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep).

Een woordvoerster van het Duitse ministerie van Financiën liet weten dat Schäuble nog altijd tot overeenstemming wil komen met de Grieken. De euroministers hopen vrijdag een akkoord te kunnen sluiten, zodat het huidige steunprogramma op tijd kan worden verlengd.

Problemen

Het programma loopt eind deze maand af en zonder een nieuwe overeenkomst dreigt Griekenland op korte termijn in grote financiële problemen te komen.

De minister van Financiën van euroland Malta, Edward Scicluna, zei voorafgaand aan de vergadering dat een groep landen onder leiding van Duitsland bereid is de Grieken uit de eurozone te laten vertrekken.

''Ik denk dat ze het punt hebben bereikt waarop ze zullen zeggen: als je wilt gaan, ga dan'', zei hij tegen de krant Malta Today. ''En ik denk dat ze het menen, omdat Duitsland, Nederland en anderen het hard zullen spelen en erop zullen staan dat Griekenland de voorwaarden van de leningen respecteert.''

Scicluna voorspelde dat de vergadering van vrijdag ''heel moeilijk'' zal worden.

Nederlandse instemming 

Eric Wiebes, staatsecretaris van Financiën, zegt vrijdag dat de Grieken aan alle voorwaarden uit 2012 moeten voldoen, anders gaat Nederland niet instemmen met een verlenging van het steunprogramma.

''Het is nu aan de Grieken om te laten zien dat ze aan alle voorwaarden willen voldoen'' zei Wiebes. De brief die de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, donderdag stuurde naar de eurolanden was niet helder genoeg, meende Wiebes. ''Die brief gaf onvoldoende handvatten om zekerheid te krijgen dat de Grieken bereid zijn om aan al die voorwaarden te voldoen. We gaan ze om helderheid vragen.'' 

Of het tot een akkoord komt, hangt helemaal af van de Grieken, benadrukte Wiebes. De staatssecretaris vertegenwoordigt Nederland, omdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het overleg voorzit.

Grexit

Ondanks de hoog oplopende spanningen tussen Griekenland en de andere eurolanden, blijft de kans dat de Grieken de euro vaarwel zullen zeggen klein. Dat stellen economen van ABN Amro en ING vrijdag in updates van hun verwachtingen rond het Griekse schuldendrama.

ABN verwacht dat er uiteindelijk een akkoord zal worden gesloten tussen Griekenland en de eurolanden. De grote vraag blijft echter hoe en wanneer het compromis tot stand zal komen.

Als er overeenstemming wordt bereikt over de tijdelijke verlenging van het huidige steunprogramma, betekent dat volgens ABN overigens slechts het begin van verdere onderhandelingen over een permanent akkoord.

Dossier Griekenland