Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) denkt dat de risico's van een Grieks vertrek uit de eurozone voor de andere eurolanden minder groot zijn dan bij de dreigende 'Grexit' in 2012. 

Dat schrijft de firma in een donderdag gepubliceerd rapport.

S&P stelt dat de kans dat een Grexit leidt tot het vertrek van andere landen uit de eurozone veel minder groot is omdat er nu een omvangrijk Europees vangnet is opgetuigd. Bovendien is de blootstelling van de financiële markten aan het land aanzienlijk beperkt, aldus S&P.

Volgens cijfers van de internationale bankenorganisatie BIS bedroeg de blootstelling van banken wereldwijd aan Griekse financiële instellingen eind september vorig jaar 77 miljard dollar (68 miljard euro). Dat was vijf jaar geleden meer dan 250 miljard dollar en 126 miljard dollar eind 2011.

"Wij denken dat de financiële druk door een Grieks vertrek op de resterende eurolanden bescheiden zal zijn en in de loop van decennia geabsorbeerd zal worden. We verwachten daarom niet dat een Grexit, op zichzelf staand, aanzienlijke gevolgen zal hebben voor deze landen", aldus de kredietbeoordelaar.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…' | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland