Duitsland zou niet instemmen met een verlenging van het internationale steunprogramma voor Griekenland.

Dat zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën donderdag. ''De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing.''

Het voorstel zou niet stroken met de afgesproken voorwaarden in de eurogroep. Volgens het Duitse ministerie zou Griekenland in feite aansturen op een overbruggingskrediet, "zonder te voldoen aan de eisen van het programma". 

Eerder op de dag heeft Griekenland formeel per brief (pdf) een verzoek ingediend voor een verlenging van zes maanden. Het bestaande hulpprogramma loopt 28 februari af. 

Video: Verzoek Griekenland afgewezen

Verplichtingen

Griekenland belooft in de brief zijn financiële verplichtingen aan alle schuldeisers te respecteren en geen eenzijdige beslissingen te nemen die de afgesproken begrotingsdoelstellingen ondermijnen.

Het land zegt nauw te willen blijven samenwerken met de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om stabiliteit te bereiken.

Griekenland wil naar eigen zeggen "substantiële, ingrijpende hervormingen invoeren, die nodig zijn om de levensstandaard van miljoenen Griekse burgers te herstellen". Maar dan wel via de weg van "duurzame economische groei, betaald werk en sociale cohesie".

Mislukt

Maandagavond mislukte het overleg van de Eurogroep over Griekenland. Het overleg werd afgebroken nadat Griekenland een bepaalde eis van de eurolanden "onredelijk en onaanvaardbaar" had genoemd. Het land wilde toen nog van het bestaande hulpprogramma af.

Dinsdag sloeg de Griekse premier Alexis Tsipras nog een hele andere toon aan. Hij beloofde de Grieken toen nog dat hij zich aan zijn verkiezingsprogramma wil houden en eerder genomen bezuinigingsmaatregelen snel zal terugdraaien. 

Tijd

Inmiddels stuurt het land alsnog aan op een verlenging van het huidige programma. De Griekse minister Yanis Varoufakis hoopt door een verlenging enkele maanden de tijd te krijgen om te onderhandelen over een plan voor de langere termijn.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei eerder meer te zien in een verlenging dan een overbruggingskrediet. ''Een verlenging heeft mijn voorkeur. Het biedt ons en de Grieken meer tijd om te praten over wat er daarna moet komen'', zei hij.

De Europese Commissie in Brussel noemde het donderdag in eerste instantie positief dat Griekenland aanstuurt op een verlenging van het huidige hulpprogramma. Het verzoek effent het pad voor een redelijk compromis, stelde een woordvoerder eerder op donderdag.

Beoordelen

De woordvoerster van Dijsselbloem wil donderdag niet reageren op de Duitse afwijzing van de aanvraag. Het is volgens haar nu aan de lidstaten van de eurogroep om het Griekse verzoek te beoordelen.

Hoge ambtenaren van de eurolanden komen donderdagmiddag bijeen in Brussel voor een eerste overleg over het Griekse voorstel. Vrijdagmiddag buigen de ministers van Financiën van de negentien eurolanden zich erover.

Zonder een oplossing zal Griekenland voor het eerst sinds mei 2010 zonder financieel Europees vangnet zitten.

Noodpakketten

In 2010 kwamen de eurolanden en het IMF overeen dat Griekenland een noodlening van 110 miljard euro zou krijgen. In 2012 werd nog eens een hulppakket van 130 miljard euro toegezegd. 

Maar om in aanmerking te komen voor elke uitbetaling, moest Griekenland zich wel committeren aan strenge bezuinigingen. De trojka van de Europese Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank houden de naleving van die afspraken nauwlettend in de gaten.

Grexit

In 2012 werd volop gespeculeerd over een Grieks vertrek uit de eurozone, een zogenoemde Grexit. In 2014 laaide de discussie daarover opnieuw op.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) zegt donderdag dat de risico's van een Grexit nu wel minder groot zijn dan drie jaar geleden.

De kans dat een Grexit leidt tot het vertrek van andere landen uit de eurozone is volgens S&P minder groot, omdat er nu een omvangrijk Europees vangnet is opgetuigd.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…' | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland