De ministers van Financiën van de negentien eurolanden komen vrijdagmiddag opnieuw bijeen voor spoedoverleg over de Griekse schuldenkwestie.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft dat bekendgemaakt op Twitter.

Griekenland heeft formeel om een verlenging van de kredietregeling met de eurozone gevraagd. Dat liet een vertegenwoordiger van de nieuwe Griekse regering donderdag weten.

Dijsselbloem twitterde eerder op de dag al dat hij een aanvraag voor een half jaar heeft ontvangen. Eerder al werd gemeld dat het land zou mikken op een verlenging van zes maanden.

Afwijzing

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën heeft donderdag al laten weten dat Duitsland niet instemt met een verlenging van het internationale steunprogramma. 

''De brief uit Athene biedt geen gedegen en substantiële oplossing.'' Het voorstel zou niet stroken met de afgesproken criteria in de eurogroep.

Tijd

Het bestaande hulpprogramma aan Griekenland loopt eind deze maand af. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, bevestigde woensdag al dat een verzoek tot verlenging zou worden ingediend. Hij hoopt zo enkele maanden de tijd te krijgen om verder te onderhandelen over een plan voor de langere termijn.

In een document dat persbureau Reuters heeft ingezien, zou Griekenland de belofte doen zijn financiële verplichtingen aan al zijn schuldeisers te respecteren en geen eenzijdige actie te ondernemen die de afgesproken begrotingsdoelstellingen ondermijnen.

Die belofte koppelt Griekenland aan zijn verzoek aan de eurolanden om de noodkredieten met zes maanden te verlengen. In het door het persbureau genoemde document zouden termen als 'trojka' en 'bailout' niet voorkomen.

Positief

De Europese Commissie in Brussel is, in tegenstelling tot Duitsland, positief over de stap van Griekenland om een verlenging aan te vragen van het internationale steunprogramma voor het euroland. Het verzoek effent het pad voor een redelijk compromis, aldus een woordvoerder donderdag. Hij wilde niet ingaan op de inhoud van het verzoek.

Deskundigen gaan de Griekse wens nauwkeurig bestuderen, aldus de woordvoerder. Vrijdag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden zich over het verzoek op een extra bijeenkomst in Brussel.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…' | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Dossier Griekenland