De omzet van gasverkoper Gasterra is met ongeveer 20 procent gedaald in 2014 na een aantal jaren met een hoog bedrijfsresultaat.

Dit meldt het concern woensdag.

De omzet daalde onder andere door het besluit van de Nederlandse regering om maximaal 42,5 miljard kubieke meter aan gas te winnen in Groningen.

Verder wordt de daling veroorzaakt door de gemiddeld hoge temperaturen in 2014. Afgelopen jaar was het warmste jaren in drie eeuwen.

Gaswinning Groningen

Bron: NAM© NU.nl/Jerry Vermanen

In 2014 boekte Gasterra een omzet van 19,5 miljard euro. Een jaar eerder lag de omzet nog op 24,3 miljard euro. Het verkoopvolume was 81,3 miljard kubieke meter, tegen 89,3 miljard kubieke meter in 2013. 

Imago 

De topman van het concern waarschuwt in een op woensdag gepubliceerd interview met het Financieele Dagblad dat gaswinning in Nederland een te negatief imago krijgt. 

De topman woont zelf in de regio en geeft aan de frustraties van inwoners goed te begrijpen. 

Maar hij zegt ook dat de afhandeling van de schade bij de meeste mensen goed gaat en dat werknemers in de sector hun best doen om de schade te herstellen.

Woensdag is het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitgekomen. De onderzoekers schrijven dat de veiligheid van omwonenden geen rol speelde bij de gaswinning. 

Lankhorst is het hier niet mee eens. "Je gaat op de ziel van mensen in de gaswinning staan als je zegt dat ze geen oog voor veiligheid hebben", aldus de topman.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA | Dossier gaswinning Groningen