Het gesprek tussen de vakbonden en V&D over de loonkorting van 5,8 procent voor het voltallige personeel, heeft dinsdag niets opgeleverd.

Dat melden de vakbonden FNV Handel en CNV Dienstenbond en V&D dinsdagmiddag. De partijen gingen met elkaar in gesprek om tot een compromis te komen.

V&D en de vakbonden moesten op aandringen van de Amsterdamse voorzieningenrechter maandag binnen 48 uur met een oplossing over de loonkwestie komen. De werknemersorganisaties hadden de zaak aangespannen omdat zij het niet eens waren met de maatregel.

Uitspraak

Nu die poging is gestrand, zal de rechter volgende week maandag alsnog een uitspraak doen. "Het plan van V&D biedt de werknemers niet het perspectief dat ons maandag bij de rechtbank door V&D werd voorgespiegeld. De geboden garanties zijn 0,0", zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. 

Hij wacht de uitspraak maandag af. "Ook daarna willen we er wel uitkomen, ik vermoed dat wij dan dankzij die uitspraak als werknemersvertegenwoordiging een betere positie hebben", aldus Suijker.

Ook CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer wil graag met V&D in gesprek blijven, "maar dan moet er wel wat te bespreken zijn". Beide vakbondsbestuurders noemen het teleurstellend dat het gesprek niets heeft opgeleverd. 

Arbeidsrechtspecialisten lieten al eerder aan NU.nl weten dat het eenzijdige loonoffer van V&D juridisch weinig kans maakt.

Betreuren

Harm Tunteler, tijdelijk bestuurder bij V&D, laat in een reactie weten de afwijzing van de vakbonden te betreuren.  

"Het zou het laatste puzzelstuk zijn om de noodzakelijke structurele kostenreductie te bewerkstelligen die onderdeel is van het herstructureringsplan. We menen met de plannen een zeer belangrijke aanzet gegeven te hebben om hiermee de kwestie onderling te kunnen regelen," aldus Tunteler.

Om de werknemers enigszins tegemoet te komen in het loonoffer, wilde V&D een winstdeling uitkeren. Naar verwachting maakt het bedrijf pas in 2017 weer winst, al is dat vooruitzicht allerminst zeker.

Video: Gesprek bonden en V&D levert niets op

Huurverlaging

Het noodlijdende V&D maakte onlangs een afspraak met de meeste eigenaren van de winkelpanden over huurverlaging.

"Als V&D failliet gaat, is er een manier gevonden waarop de vastgoedeigenaren hun geld terugkrijgen. Werknemers moeten genoegen nemen met de hoop op winst, daar hebben ze weinig aan", zei CNV-onderhandelaar Den Heijer eerder dinsdag tegen NU.nl. 

Over 2014 boekte V&D een verlies van 49 miljoen euro. De warenhuisketen leed in 2013 nog een verlies van 42 miljoen euro en in het jaar daarvoor 19 miljoen euro.

Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D

Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit