Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden over Griekenland is maandagavond veel vroeger dan verwacht afgelopen, zonder een akkoord over de schuldenkwestie. Wel denkt Griekenland dat een oplossing mogelijk is.

Het overleg werd afgebroken nadat Griekenland een eis van de europartners aan het begin van de besprekingen als "onredelijk en onaanvaardbaar" van de hand had gewezen. 

Er lag volgens de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis al een tekst klaar waar hij wel mee wilde instemmen, zo zei hij na afloop van het overleg in Brussel. Die tekst had Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken) opgesteld.

Daarin werd volgens Varoufakis gesproken over een overbruggingsperiode, terwijl er onderhandeld werd over een nieuw plan voor groei en welzijn van Griekenland. ''Dat was een tekst die ik prima kon ondertekenen.''

Maar het was eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem die die tekst terugtrok en een nieuwe tekst op tafel legde, aldus Varoufakis. De tekst die toen op tafel lag, was voor hem onacceptabel. 

De nieuwe Griekse regering wil af van het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid in het huidige leningenprogramma.

De Eurogroep blijft echter vasthouden aan een verlenging van het huidige steunprogramma voor Griekenland, zo maakte Dijsselbloem duidelijk na het overleg.  Hij zei dat er vrijdag nieuw overleg kan plaatsvinden, maar dat dit "aan de Grieken is". 

Video: Griekenlandoverleg afgelopen

Aanpassingen

Volgens Dijsselbloem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen. Maar Griekenland zou niet op eigen houtje eerder gemaakte hervormingen en bezuinigingen mogen terugdraaien zonder toestemming van de geldschieters. ''Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen.''

De nieuwe Griekse regering won de jongste verkiezingen met de belofte een einde te maken aan het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid. Athene wil af van het huidige programma en heeft dan ook een verlenging steeds afgewezen. 

Enige oplossing

Varoufakis stelde na afloop dat een oplossing voor de impasse mogelijk is. ''Wij zijn de komende dagen bereid om te werken aan een compromis.''

"Het werken aan een oplossing is het enige plan, er is geen plan B, zei Varoufakis. ''Dat is de enige oplossing.'' Hij herhaalde wel dat Griekenland af wil van het huidige programma.

''Ik heb geen twijfel dat Europa de komende 48 uur de woorden kan vinden die nodig zijn zodat Griekenland een verlenging van het programma kan aanvragen en dat we kunnen werken aan een nieuw contract dat goed is voor Griekenland en Europa'', zei Varoufakis.

Haast geboden

Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af en dus is haast geboden. Zeker omdat een verlenging nog voorgelegd moet worden aan een aantal parlementen. Dijsselbloem had het over ''ongeveer een week de tijd, niet meer''.

Griekenland komt financieel in de moeilijkheden zonder (aanvullende) steun. Het is nu aan de Grieken om te besluiten of ze een verlenging willen.

Verlenging

Athene spreekt steeds over een overbruggingsovereenkomst en wil totaal niet praten over het huidige programma. Volgens Dijsselbloem lijkt de wens van Athene voor een brugovereenkomst ''zeer sterk'' op een verlenging.

''Een verlenging heeft mijn voorkeur. Het biedt ons en de Grieken meer tijd om te praten over wat er daarna moet komen. Dat kost gewoon meer tijd.''

Voorafgaand aan de vergadering, Eurogroep genaamd, waren de verwachtingen al laag. Met name de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was zeer sceptisch over de kansen op een akkoord.

Lees meer over Griekenland in ons dossier