V&D heeft vorig jaar een verlies geleden van 49 miljoen euro. Vooral de loonkosten dreigen het voortbestaan van de keten in gevaar te brengen.

Dat meldde de advocaat van het warenhuisconcern maandag tijdens het kort geding dat de vakbonden tegen het warenhuisconcern hebben aangespannen.

V&D leed in 2013 nog een verlies van 42 miljoen euro en in het jaar daarvoor 19 miljoen euro.

De bonden eisen in het kort geding dat V&D afziet van de salarisverlaging van 5,8 procent voor vijfduizend werknemers die het winkelbedrijf per 1 februari doorvoert. Met andere verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden kan dat een werknemer volgens berekeningen van CNV 200 tot 300 euro per maand kosten.

V&D bereikte een week geleden een akkoord met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst, waarmee een faillissement op het nippertje werd afgewend.

Jaarcijfers V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen

Salarisverlaging

De bonden zeggen dat V&D met alle partijen onderhandelt behalve met het personeel, dat eenzijdig een salarisverlaging krijgt opgedrongen.

Volgens het warenhuis is het loonoffer absoluut noodzakelijk als laatste stukje van de puzzel van het reddingsplan. Volgens de advocaat van V&D valt niet uit te sluiten dat andere partijen zich dan ook niet meer gebonden voelen aan het akkoord en zich op termijn terugtrekken.

Onderhandelen

De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vakbonden en V&D 48 uur de tijd gegeven om na te gaan of onderhandelingen over een salariskorting toch nog zinvol zijn. De aanleiding was een voorstel waarmee V&D de vakbonden maandag verrasten tijdens de behandeling van hun kort geding tegen het winkelbedrijf over de gewraakte loonmaatregel.

V&D stelt een winstdelingsplan voor, waarmee de gevolgen van de salariskorting van 5,8 procent van de V&D-werknemers zouden kunnen worden beperkt. De vakbonden zeggen zeker in te gaan op een uitnodiging van het bedrijf om hierover te komen praten, maar verwachten er weinig van.

"Zo'n plan lijkt alleen maar zinvol als er winst wordt gemaakt en die garantie is er niet", zei CNV-bestuurder Martijn den Heijer na afloop van het kort geding.

Als de partijen het niet lukt vóór woensdag eruit te komen, doet de rechter volgende week maandag uitspraak.

Video: Opnieuw fors verlies voor V&D

Lees ook: Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D

Video: Terug in de tijd van V&D

Winkelen is in 2025 vooral een dagje uit | 'Online niet het grootste probleem voor winkelketens'