De SP in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de verkoop van verzekeraar Vivat (vroeger Reaal) aan de Chinese branchegenoot Anbang.

SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat de burger weer ''moet lappen voor de problemen in de financiële sector. Het laat nog eens zien hoe ongelooflijk veel er mis is in deze sector''.

Vivat wordt namelijk voor een veel lager bedrag verkocht dan waar de staat bij de nationalisatie twee jaar geleden op hoopte. Dat komt onder meer door een onlangs ontdekte boekhoudfout eind jaren negentig bij Reaal.

''Voor de aankoop in 2013 zouden de boeken van SNS grondig zijn onderzocht. Hoe is het dan mogelijk dat deze zaken nu toch weer naar boven komen? De beerput die zich twee jaar geleden openbaarde, blijkt nog groter te zijn dan al gedacht'', aldus Merkies.

Versterkt

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt dat Vivat wordt versterkt door de kapitaalinjectie van Anbang. ''De rechten van pensioenspaarders en andere verzekerden veranderen niet.''

Namens de VVD noemt Kamerlid Aukje de Vries het goed dat Reaal verkocht wordt. ''Bij een concurrerende verzekeringsmarkt horen geen staatsbedrijven. Anbang versterkt ook de financiële positie van Reaal, dat was nodig. Daarmee is er meer duidelijkheid en zekerheid voor de houders van 6 miljoen polissen.''

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is ''onaangenaam verrast door een tegenvaller in de boeken van SNS, die er kennelijk al voor de nationalisatie in zat''. Hij wil snel opheldering. Hij gaat ervan uit dat de Staat actie onderneemt als de accountant onjuiste jaarrekeningen heeft goedgekeurd.

Vakbonden

Vakbonden FNV Finance een CNV Dienstenbond zijn te spreken over de overname, maar vrezen wel voor meer reorganisaties. "Wij gaan er vooralsnog van uit dat Anbang de Nederlandse arbeidsverhoudingen respecteert en de positie van vakbonden en de medezeggenschap hierin erkennen", laat vakbond FNV Finance weten.

De vakbond noemt het goed nieuws voor de werknemers dat er een koper is, zeker nu deze Vivat zelfstandig zal voortzetten en met kapitaal zal versterken.

"De reorganisaties binnen heel Vivat gaan helaas door. Er is geen werkgelegenheidsgarantie, maar wel een goed sociaal plan tot 1 januari 2017. Het goede nieuws is dat met de verkoop ook heel veel arbeidsplaatsen gered zijn", aldus FNV Finance.

Reorganisaties

Volgens CNV Dienstenbond is het goed nieuws dat er een koper is gevonden. "Maar de lopende reorganisaties bij onder meer Zwitserleven en Reaal worden voortgezet en er zullen ook zeker nieuwe volgen", aldus de vakbond in een reactie.

De bond laat weten dat er afgelopen zomer een sociaal plan is afgesproken bij Vivat. Dat loopt tot 1 januari 2017. ''Dat is nu beslist geen overbodige luxe'', aldus de bond.

Staat verkoopt Reaal voor 150 miljoen euro aan Chinese verzekeraar