PvdA wil opheldering over juridisch dwarszitten NS

De PvdA wil opheldering over pogingen die de ov-bedrijven Arriva, Veolia en Connexxion zouden doen om de NS juridisch dwars te zitten. 

Tweede Kamerlid Duco Hoogland heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over een bericht in de Volkskrant zaterdag.

De krant schrijft dat de drie ov-bedrijven onderlinge afspraken hebben gemaakt om rechtszaken te voeren als concessies van het staatsbedrijf onderhands worden verlengd. De vervoerders zouden bovendien onderling juist een niet-aanvalsverdrag hebben gesloten.

Sinds 2013 hebben ze ook minstens drie keer een rechtszaak gevoerd tegen de NS, terwijl ze in zeker twee zaken afzagen van een onderling juridisch gevecht. "Wij protesteren niet tegen verlengingen bij elkaar, maar maken een uitzondering voor NS/QBuzz", aldus Connexxion.

Hoogland is geschrokken van het bericht. De onderlinge afspraken lijken volgens hem op kartelvorming. "Als het klopt, diskwalificeert dit deze bedrijven voor verdere uitoefening van concessies. Het openbaar vervoer is een publieke zaak en moet vrij blijven van dit soort praktijken."

Verbaasd

PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius gaat de zaak in Brussel aankaarten. ''Het verhaal in de Volkskrant bevestigt de twijfels over de koers van liberalisering. Tijd voor herbezinning dus.''

De NS zegt verbaasd te zijn over de vermeende afspraken tussen Arriva, Veolia en Connexxion. "Als dit waar is, verbaast ons dit. Tijdens aanbestedingen mogen we elkaars concurrent zijn, daarna moeten we samenwerken in het belang van de reiziger. Gedoe tussen vervoerders draagt daar niet toe bij", laat een woordvoerder weten.

Lees meer over:
Tip de redactie