Er komt een oplossing voor de schuldenlast van Griekenland. Daarover zullen de Europese leiders het eens worden de komende weken.

Dat zeggen drie economen tegen NU.nl. De vraag is vooral hoe die oplossing eruit komt te zien en hoeveel dat de Grieken en de Europese geldschieters gaat kosten.

"Linksom of rechtsom: een langetermijnoplossing voor Griekenland gaat geld kosten voor de landen binnen de eurozone", zegt Teunis Brosens, econoom bij ING.

"De huidige schuld is te hoog, dus die zal gekort moeten worden door de eurolanden. Doe je dat niet, loop je het risico dat de Griekenland failliet gaat. Dat kost de Grieken en de eurozone nog veel meer geld", zegt Brosens.

Maandag praat de eurogroep, de ministers van Financiën binnen de eurozone, verder over een oplossing voor Griekenland. Donderdag konden de bewindslieden het nog niet eens worden.

Meltdown

Ondanks de harde opstelling van de nieuwe Griekse regering en enkele Europese regeringsleiders, denkt de ING-econoom wel dat beide partijen eruit komen.

"Hoewel beide kanten zich vasthouden aan hun eigen standpunten en de opvattingen onoverbrugbaar lijken, denk ik toch dat ze eruit gaan komen. De negatieve effecten zijn voor iedereen te groot. Er komt denk ik een overbruggingskrediet voor de Grieken, daarmee kopen ze als het ware tijd", zegt Brosens.

De route van een eventuele 'Grexit' zou volgens hem rampzalig zijn en uitmonden in een "totale meltdown van het Griekse financiële stelsel".

Constructief

Nick Kounis, macro-econoom bij ABN Amro, verwacht ondanks de stevige stellingname ook dat er een oplossing komt. De Griekse regering biedt volgens hem meer een constructieve oplossing dan de voorgaande beleidsbepalers in het Zuid-Europese land.

"Ik verwacht dat de eurogroep maandag met een oplossing komt. Of dit nu met een nieuw programma is of met de voortzetting van het bestaande. Griekenland heeft al veel hervormingen doorgevoerd, er is progressie", zegt Kounis.

Verkiezingsretoriek

Hij wijst op onder andere de begroting. Zonder rentelasten is er een overschot, dat betekent dat er meer geld binnenkomt dan dat er wordt uitgegeven. De hoogte van het begrotingsoverschot voldoet overigens nog niet aan de eisen van de geldschieters.

De harde woorden die in aanloop naar de Griekse verkiezingen vielen over een oplossing, waren volgens Kounis ook verkiezingsretoriek. "De uitspraken tijdens de verkiezingen zijn anders dan de uitspraken van nu. Misschien wil de nieuwe regering de boel een beetje wakker schudden, dan verandert er misschien ook echt wat."

Voor beide economen is het duidelijk dat de regering van premier Alexis Tsipras niet lijkt op de vorige machthebbers. Gezien het verleden van moeizame belastinginning en corruptie is dat een verbetering.

Corruptie

Die mening deelt Ineke Valke van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen ook. "Deze regering is niet op de hand van de rijkere mensen in het land en wil de corruptie echt aanpakken." 

Valke gelooft eveneens in een oplossing, maar hoe die eruit ziet is nog ongewis. "Of er komt in één keer een allesomvattend plan, of er komt een tussenoplossing in de vorm van een overbruggingskrediet." Overigens wil dat niet zeggen dat het gevaar voor de Grieken helemaal is geweken, de kans op een Grieks faillissement schat Theodoor Gilissen op 30 procent.

Valke vindt wel dat de Grieken momenteel enorm bluffen door zo stellig afstand te nemen van het bestaande noodprogramma. "Griekenland blijft sterk afhankelijk van de Europese Unie, al staan ze er wel iets beter voor dan een aantal jaar geleden." Ook zij wijst daarbij op het behaalde begrotingsoverschot en een aantal hervormingen op de arbeids- en productmarkten.

Eigen boezem

De Europese regeringsleiders moeten de hand ook in eigen boezem steken als het gaat om de Griekse problemen, vindt Brosens van ING.

"Tijdens de reddingsoperaties in 2011 en 2012 van in totaal 245 miljard euro, zeiden veel politici dat de Grieken alles terug zouden betalen, terwijl zij toen ook al wisten dat die kans heel gering was. De politiek moet niet alleen naar Griekenland wijzen."

Dossier Griekenland