Economie eurozone trekt licht aan

De economie in de eurozone is in het laatste kwartaal van 2014 met 0,3 procent gegroeid, vergeleken met een kwartaal eerder.

Dit meldt Eurostat vrijdag. In het derde kwartaal groeide de economie nog met 0,2 procent. In heel 2014 groeide de economie met 0,9 procent. 

In de gehele Europese Unie groeide de economie harder, met 1,4 procent vorig jaar. Vooral in het oosten groeien economieën nog hard, zoals in Hongarije en Polen waar de economieën met respectievelijk 3,4 procent en 3,1 procent toenam. 

Griekenland viel op met een plotselinge krimp van de economie in het laatste kwartaal. In de voorgaande kwartalen van 2014 groeide de Griekse economie nog. Ook in Cyprus en in Finland was er sprake van een krimp.

Duitsland 

De Duitse economie nam in het vierde kwartaal met 0,7 procent toe. Ook de Spaanse economie presteerde relatief goed met hetzelfde groeicijfer. Hiermee staan beide landen in de top drie.

Frankrijk noteerde een kleine groei van 0,1 procent en in Italië bleef de omvang van de economie hetzelfde. De economie van het Verenigd Koninkrijk groeide net zoals die van Nederland met een half procent in het laatste kwartaal. 

Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie met 0,8 procent in 2014,  zo meldde het CBS eerder op de dag. De werkgelegenheid nam met 42.000 banen toe, de grootste toename in 3,5 jaar. 

Vergeleken met de Verenigde Staten valt de groei nog altijd tegen in Europa. In de VS werd een groeicijfer van 0,7 procent genoteerd in het laatste kwartaal.

Lees meer over:
Tip de redactie