Dijsselbloem pessimistisch over Griekenland

Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is pessimistisch over het vervolg van de besprekingen tussen Griekenland en de eurozone over het Griekse schuldenprobleem.

Maandag gaan de ministers van Financiën van de eurolanden weer met hun Griekse collega om de tafel, maar Dijsselbloem is ''echt nog pessimistisch'' over de kansen op succes.

''Het is heel ingewikkeld. Je kunt alleen geld uitgeven als je het hebt. Griekenland wil heel veel maar er is heel weinig geld. Dat is echt een probleem voor de Grieken'', zei Dijsselbloem vrijdag voor de wekelijkse ministerraad.

Volgens hem zijn de ambities van de nieuwe Griekse regering torenhoog. ''Maar de mogelijkheden zijn gezien de toestand van hun economie heel beperkt.''

Video: Rutte noemt situatie Griekenland ingewikkeld

Ingewikkeld

Premier Mark Rutte noemt de situatie van Griekenland ''heel ingewikkeld'', zegt hij vrijdag tijdens zijn persconferentie. Hij verwacht dan ook niet dat het maandag tot een oplossing komt, als de ministers van Financiën van de eurolanden samenkomen met hun Griekse collega.

''Het gat met de Grieken is heel groot. Maatregelen kunnen vervangen worden door andere maatregelen, zolang de uitkomst maar hetzelfde is.'' Die is dat Griekenland alle schulden aan Europa aflost.

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, vergeleek het optreden van de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met de martelmethode 'waterboarding'. Volgens Rutte is dit ''een beetje een gekke uitspraak'', die het ''proces niet helpt''.

Video: Reactie van Dijsselbloem

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie