'Groeicijfers tonen aan dat we stijgende lijn vasthouden'

De Nederlandse economie trekt aan en de groei zet verder door. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische Zaken in een eerste reactie op de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

''Deze vrijdag gepresenteerde cijfers tonen aan dat we de stijgende lijn weten vast te houden. De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen", zegt Kamp.

"Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumenten leverden in het afgelopen kwartaal een steeds grotere bijdrage aan de groei. Zo zorgen we er gezamenlijk voor dat de economie verder op gang komt'', aldus de minister.

De VVD-minister benadrukt dat het vooral de ondernemers zijn die de economische groei met investeringen en export aanjagen.

Ambitie

''Met steun vanuit het kabinet zetten ondernemers er stevig de schouders onder. Nu is het zaak om ambitie te blijven tonen en ruim baan te bieden aan ondernemerschap. Zo pakken we door met het economisch herstel, vinden meer mensen werk en versterken we onze economie.''

Kamp wijst erop dat de CBS-cijfers aantonen dat zowel de investeringen als de consumptie toenemen. En voor het vierde jaar op rij trok de export aan. Die positieve signalen ''geven ook vertrouwen in de economische ontwikkelingen voor 2015'', aldus de minister.

PvdA

Voor PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bevestigen de cijfers dat het economisch herstel doorzet. "De bestedingen en investeringen groeien, met 42.000 banen erbij is er de sterkste toename van de werkgelegenheid in 3,5 jaar en de economische groei trekt aan."

Hij waarschuwt wel voor teveel optimisme. "De groei is nog kwetsbaar en de werkloosheid nog altijd te hoog. Het is nu zaak dat het kabinet doorgaat op de ingezette weg naar een eerlijkere arbeidsmarkt en een sterkere economie.''

VVD

Ook VVD-Kamerlid Mark Harbers noemt het goede cijfers. "De economie is in 2014 net iets meer gegroeid dan vorig jaar verwacht en de toename van het aantal banen is het grootst in jaren."

Net als zijn partijgenoot Kamp, roemt Harbers de ondernemers. "Dankzij de inzet van ondernemers en werknemers in Nederland, van wie heel veel is gevraagd, komt de economie weer op stoom en dat moeten we vasthouden. Daarvoor moeten we koers houden: het beleid van het kabinet bevatte noodgedwongen pijnlijke maatregelen, maar ze bieden nu het fundament voor verdere groei.''

CDA

Pieter Omtzigt concentreert zich op de werkloosheid die hij nog veel te hoog vindt. "Daarom moeten we werken aan eenvoudigere en eerlijke belastingen en minder belemmeringen voor ondernemers. Een voorbeeld is nieuwe Duitse regelgeving voor Nederlandse ondernemers die drempels opwerpen voor economische activiteiten over de grens. De regering zou hier veel meer aan moeten doen.''

Rutte

Premier Mark Rutte zegt vrijdagmiddag nog niet tevreden te zijn over het herstel van de economie en de daling van de werkloosheid. "Het zijn goede economische cijfers, maar met een werkloosheid boven de 600.000 ben ik niet tevreden'', zegt hij na de wekelijkse ministerraad. Ook de economische groei zit op een niveau dat de premier "nog niet bevalt''.

De aantrekkende economie motiveert Rutte wel erg om door te gaan met het kabinetsbeleid van hervormingen. "Maar ik ga pas juichen als de werkloosheid echt veel verder gaat dalen.''

Rutte prees de Nederlandse ondernemers die door een "hele moeilijke fase'' zijn gegaan. De premier wilde zichzelf niet complimenteren voor het economisch herstel. Als er al complimenten zijn uit te delen, gaan die "naar werkend Nederland'', aldus de premier.

Werkgevers

Werkgeversvereniging VNO-NCW is positief over de groei, maar niet tevreden. "Onze ambitie moet hoger liggen", schrijft de organisatie in een reactie.

"Nu moeten ook de bouw en de winkelstraten gaan profiteren. De lasten voor burgers en bedrijven, die de afgelopen jaren met tientallen miljarden zijn gestegen, moeten omlaag en we moeten onze industriële activiteiten (topsectoren, innovatie) en onze export verder in de lift zien te krijgen. Daar is nog zeer veel te winnen.''

Werknemers

FNV-voorzitter Ton Heerts haalt aan dat het herstel nog broos is. "De bestedingen blijven nog altijd achter en de werkloosheid is nog torenhoog. We verwachten dat werkgevers met dit nieuws steeds meer mensen een echte baan aanbieden. En dan niet massaal via uitzendbureaus die mensen in veel gevallen onder het minimumloon belonen. Dat heet moderne uitbuiting. En nu de economie aantrekt kunnen uiteraard ook de lonen weer omhoog."

CNV-voorzitter Maurice Limmen vindt dat de werkloosheid te langzaam afneemt. "Daardoor blijft de toekomst voor veel werknemers onzeker. Het kabinet kan niet alle onzekerheid wegnemen, maar kan meer doen dan nu", zegt de werknemersvoorman.

Hij roept op tot lastenverlichting op arbeid. Werknemers houden volgens Limmen dan meer geld over en bedrijven kunnen dan meer mensen aannemen.

Economie groeit met 0,8 procent in 2014 | Grootste toename werkgelegenheid in 3,5 jaar | Voelen we het herstel al in de portemonnee? | Grootste toename werkgelegenheid in 3,5 jaar

Lees meer over:
Tip de redactie