De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 0,5 procent gegroeid vergeleken met een kwartaal eerder. Over heel 2014 was de economie 0,8 procent groter dan in 2013.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De jaarlijkse groei is de eerste sinds 2011. In 2014 groeide de economie nu met drie kwartalen op rij. Vergeleken met het vierde kwartaal een jaar eerder, is de omvang van de economie 1 procent groter.

Zowel de export als de import groeide vorig jaar ten opzichte van 2013 met respectievelijk 3,9 en 3,8 procent. De consumptie van huishoudens en de overheid bleef in 2014 nagenoeg hetzelfde als een jaar eerder.

Consumptie

De consumptie trok wel aan in het laatste kwartaal van 2014 vergeleken met een jaar eerder. De economische groei in de laatste drie maanden van vorig jaar wordt volgens het CBS breed gedragen. "Gezinsconsumptie, export en investeringen leverden een positieve bijdrage." De consumptie van de overheid kromp wel licht. 

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) tonen deze cijfers aan dat we de stijgende lijn weten vast te houden. "De economische groei zet door en wordt steeds breder gedragen", aldus de bewindsman.

Werkgelegenheid

De aantrekkende consumentenbestedingen is volgens het statistiekbureau in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt. De werkgelegenheid is in het vierde kwartaal opnieuw aangetrokken. Er kwamen ten opzichte van een kwartaal eerder 42.000 banen bij, de grootste toename in 3,5 jaar.

Video: Reactie Asscher op cijfers werkgelegenheid

In het vierde kwartaal ging er vooral meer geld van de consument naar meubels en elektrische apparaten zoals de nieuwste smartphones.

Er werden ook meer fietsen aangeschaft, dat had alles te maken met het eindigen van een fiscaal voordeel voor een fiets van de zaak eind vorig jaar. Verder werd er ook meer besteed aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur.

Video: Rutte nog niet tevreden over werkloosheid

Investeringen

De investeringen in woningen waren in de laartste drie maanden van 2014 flink hoger vergeleken met vorig jaar. Ook investeerden bedrijven meer in machines en installaties, telecommunicatie en software.

"Dit is in lijn met de toegenomen bezettingsgraad en het toegenomen producentenvertrouwen in de industrie", schrijft het CBS. 

In personenauto's werd juist minder geïnvesteerd in het afgelopen kwartaal. Ook dat had te maken met het aflopen van belastingvoordelen, in het vierde kwartaal van 2013 werden om die reden juist veel auto's gekocht.

Minister Kamp tevreden over CBS-cijfers | Voelen we het herstel al in de portemonnee? | Economische groei in Duitsland en FrankrijkGrootste toename werkgelegenheid in 3,5 jaar