Merkel bereid tot compromis met Griekenland

Een compromis met Griekenland over de schulden van het land is mogelijk. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag in Brussel, voorafgaand aan een Europese top met regeringsleiders en staatshoofden. 

Het is de eerste vergadering waar de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras aanschuift. Hij wil af van het mede door Europa opgelegde bezuinigingsbeleid, maar wil van Europa wel steun om de enorme schuldenberg van het land aan te pakken.

''Europa is altijd uitstekend in staat gebleken een compromis te bereiken'', zei Merkel. Zij voegde eraan toe dat Duitsland daartoe bereid is. Wel benadrukte zij dat het voor de geloofwaardigheid van Europa wel noodzakelijk is dat afspraken worden nagekomen.

Geen overeenstemming

Woensdag gingen de ministers van Financiën van de eurolanden naar huis zonder overeenstemming over de aanpak van de Griekse schuldenkwestie. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis trok op het laatste moment zijn steun aan de overeengekomen eindtekst in, naar verluidt na een telefoontje met Tsipras.

Het huidige leningenprogramma loopt aan het einde van de maand af. Zonder oplossing of nieuwe afspraken komt Griekenland dan snel in de financiële problemen.

Tsipras zei in Brussel voor de EU-top het volste vertrouwen te hebben ''dat wij allen samen een levensvatbare oplossing kunnen vinden''. Hij beantwoordde geen vragen van de pers.

Tijdens de top zal eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem de laatste stand van zaken toelichten. Onderhandelingen zullen niet plaatsvinden, dat is het werk van de Eurogroep. Maandag komt die weer bijeen in Brussel.

Afspraak

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben in Brussel een afspraak gemaakt over de aanpak van de schuldenproblemen van Griekenland. Dat maakte een woordvoerster van Dijsselbloem donderdag bekend.

Een team van experts van de geldschieters aan Griekenland gaat in kaart brengen wat precies de wensen zijn van de Grieken en wat de nog openstaande afspraken zijn in het huidige leningenprogramma.

Het gaat om een puur technische uitwerking. De opsomming zal de basis vormen waarop de ministers van Financiën van de eurolanden maandag tijdens hun vergadering in Brussel verder over kunnen praten.

Dit plan lag ook woensdagavond al op tafel toen er een extra Eurogroep in Brussel was georganiseerd. Op het laatste moment kon er geen overeenstemming worden bereikt over een gezamenlijke verklaring. Toen was er de vrees dat er direct vervolgstappen of voorwaarden waren gekoppeld aan een dergelijke vergelijking. Die angst is weggenomen door er alleen een puur technische analyse van te maken.

Verstandig

Volgens de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, hebben Dijsselbloem en Tsipras een "verstandig compromis" gesloten. Dat zei hij donderdagavond tegen het televisieprogramma Nieuwsuur.

"We gaan nu kijken aan welke oude afspraken we ons moeten houden en welke van onze eigen ideeën we ervoor in de plaats kunnen brengen'', zei Varoufakis.

"Het gaat daarbij niet om de middelen, het gaat om het doel. We moeten ervoor zorgen dat de Griekse economie weer gaat groeien, dat Griekenland in staat is zijn schulden te betalen en dat er een einde komt aan de humanitaire crisis die de afgelopen jaren is ontstaan."

De minister herhaalde dat Griekenland niet van alle afspraken met zijn geldschieters af wil. "Maar we moeten toe naar een nieuwe overeenkomst tussen ons en Europa. Een afspraak die functioneert, zodat Griekenland zich kan herstellen en we de crisis die door alle verkeerde maatregelen is veroorzaakt kunnen oplossen."

Problemen

Het huidige Griekse leningenprogramma loopt aan het einde van de maand af. Zonder oplossing of nieuwe afspraken komt Griekenland dan snel in de financiële problemen.

Dijsselbloem en Tsipras spraken elkaar donderdag in de marge van de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden. Dijsselbloem is gevraagd om de leiders op de hoogte te stellen van de gang van zaken met Griekenland.

Onderhandelingen zullen niet plaatsvinden tijdens de top; daar was EU-president Donald Tusk heel duidelijk over. Dat is het werk van de Eurogroep.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…' | Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie