SP wil dat politiek inspraak krijgt binnen ECB

Nationale parlementen in de eurozone moeten een vorm van inspraak krijgen binnen de Europese Centrale Bank (ECB). 

Dat zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies donderdag tegen NU.nl. Zo moet er democratisch toezicht komen op de beslissingen die de Europese toezichthouder neemt.

Merkies wil om te beginnen ECB-medewerkers in Den Haag ter verantwoording kunnen roepen over nieuw monetair beleid. Ook moet de politiek betrokken worden bij belangrijke personele benoemingen binnen de bank.  

"Het gaat erom dat je je als nationaal parlement kunt uitspreken, het is gek dat het debat over monetair beleid alleen binnen de ECB wordt gevoerd. Nu nemen bankiers beslissingen die vooral in het belang zijn van de banken. Het loskoppelen van de politiek en monetair beleid is een slechte zaak", zegt Merkies.

De politieke onafhankelijkheid van de ECB is bij de oprichting in 1992 in het Verdrag van Maastricht gewaarborgd, maar de SP'er vindt dat politiek en monetair beleid door elkaar heen loopt vandaag de dag.

"Bij de oprichting is er geen rekening gehouden met de huidige situatie. Monetaire bankiers zitten veel meer op de stoel van de politiek. Kijk bijvoorbeeld naar de macht die de ECB heeft inzake de leningen aan Griekenland", zegt Merkies.

Opkoopprogramma

In januari kondigde de ECB een omvangrijk opkoopprogramma aan om de lage inflatie te stuwen. Vanaf maart wordt maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsobligaties en bedrijfsleningen opgekocht bij Europese banken om zo meer financiële ruimte te scheppen.

De impact van die maatregel is te groot om alleen aan centrale bankiers over te laten. "Het geld wat de ECB uitgeeft gaat naar aandelen, obligaties en vastgoed. Zo creëer je financiële bubbels", waarschuwt Merkies.

Mandaat

Daarbij moet het mandaat van de ECB worden aangepast om zo de bevoegdheden uit te breiden. Momenteel is de prijsstabiliteit binnen de eurozone het belangrijkste mandaat, maar de toezichthouder zou zich ook moeten bemoeien met de bestrijding van de werkloosheid naar het voorbeeld van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. 

De Tweede Kamer houdt op termijn een debat over het monetaire beleid en de eventuele rol van de politiek daarin.

Lees meer over:
ECB

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie