EU benoemt speciale commissie om belastingdeals te onderzoeken

De Europese Unie heeft een speciale commissie in het leven geroepen die de belastingafspraken tussen Luxemburg en multinationals gaat onderzoeken.

Dat meldt persbureau AP donderdag.

De commissie, die bestaat uit leden van het Europees Parlement, gaat de gelekte documenten over de belastingdeals van Luxemburg onderzoeken en kijkt ook naar afspraken die andere Europese landen met multinationals hebben gemaakt over belastingontwijking.

De commissie, waarin ook de Nederlandse europarlementariërs Esther de Lange (CDA), Cora van Nieuwenhuizen (VVD) en Paul Tang (PvdA) zitten, krijgt de bevoegdheid met wetsvoorstellen te komen om eventuele problemen die worden onthuld op te lossen.

"Burgers krijgen een naheffing, kleine ondernemers dragen netjes hun belasting af, terwijl multinationals niets of vrijwel niets bijdragen. Dat voelt niet alleen onrechtvaardig, dat is ook oneerlijke concurrentie voor het MKB", zegt De Lange.

Vorig jaar november bleek uit gelekte documenten, ook wel LuxLeaks genoemd, dat Luxemburg geheime afspraken maakte met internationale bedrijven zoals Pepsi en FedEx. De afspraken zouden zijn gemaakt in de tijd dat huidig Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker premier was van het land.

Juncker heeft altijd volgehouden dat de gemaakte belastingconstructies niet indruisen tegen nationale en internationale wetten.

Tip de redactie