De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air is afgelopen jaar in de rode cijfers gedoken. 

De prijsvechter, omstreden in de branche wegens zijn plannen om op een Ierse licentie en met goedkoop Aziatisch personeel te gaan pendelen tussen Europa en de Verenigde Staten, had te maken met flinke tegenvallers.

Met name de verzwakking van de Noorse kroon ten opzichte van de dollar deed het bedrijf flink pijn. Luchtvaartmaatschappijen maken een fors deel van hun kosten in dollars. Daarnaast was Norwegian Air veel geld kwijt aan brandstofopties en aan de gevolgen van vertragingen en stakingen.

Onder de streep resteerde een verlies van omgerekend ruim 130 miljoen euro, na een winst van 37 miljoen euro een jaar eerder.

Norwegian Air is al langer als prijsvechter actief op de Europese markt en biedt sinds 2013 ook goedkope vluchten aan vanuit Scandinavië naar bestemmingen in Thailand en de Verenigde Staten. Via een Ierse dochter wil het bedrijf ook vanaf luchthavens in de Europese Unie verre vluchten gaan uitvoeren, te beginnen met Londen Gatwick.

Oneerlijke concurrentie

Europese en Amerikaanse maatschappijen, zoals Air France-KLM, Lufthansa, Delta Air Lines, United Continental en American Airlines, waarschuwen voor oneerlijke concurrentie.

Norwegian Air zou van de gebrekkige bescherming van werknemers onder het Ierse recht gebruik willen maken door tegen zeer lage lonen Aziatische piloten en stewardessen in te huren.

De Amerikaanse overheid lijkt tot dusver gevoelig voor de argumenten die de gevestigde orde aanvoert. Norwegian Air wacht nog altijd op een vliegvergunning voor zijn Ierse dochter in de VS. Ook die juridische strijd leidde afgelopen jaar tot hoge kosten.