De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar weer winst gemaakt, na een verlies in 2013. Maar de spoorvervoerder is niet tevreden over de resultaten. 

Deze zullen dit jaar onder druk komen te staan vanwege hogere concessiekosten voor het mogen rijden op het spoor en investeringen in onder meer nieuwe treinen.

De nettowinst over 2014 komt uit op 180 miljoen euro, tegen 43 miljoen euro verlies het jaar ervoor. Het resultaat was vooral te danken aan het vrijvallen van eerdere voorzieningen. De slechte prestaties van 2013 werden voor een groot deel veroorzaakt door het uit de dienst halen van de Fyra-treinen.

Het onderliggende bedrijfsresultaat verbeterde afgelopen jaar nauwelijks. De NS noemt dit ''onvoldoende''. ''Wij zetten dan ook alle zeilen bij om kosten te verminderen en tegelijkertijd meer reizigers te trekken'', zegt financieel directeur Engelhardt Robbe in een verklaring.

Het bedrijf verwacht ook dat het Fyra-debacle zich komende jaren nog zal laten voelen in de resultaten.

[[html:html]]

De omzet van NS groeide vorig jaar van 3,9 miljard naar 4,1 miljard euro. NS vervoerde 1 procent meer reizigers dan in 2013, maar werd daarbij vooral geholpen door de relatief gunstige weersomstandigheden.

De spoorsector is met de overheid een ambitieuze agenda overeengekomen, waarin staat dat er komend decennium nog veel verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Dit vergt veel investeringen.

Boete

NS kreeg afgelopen jaar opnieuw een boete van 2,75 miljoen euro omdat het bedrijf niet aan alle klantgerichtheidsdoelstellingen van de overheid voldeed.

De komende tien jaar steekt het bedrijf zeker 8 miljard euro in het verbeteren van de dienstverlening. De exploitatieopbrengsten zijn niet toereikend om dat geld op te hoesten. Daarom zoekt NS naar manieren om de broekriem aan te halen. Zo werkt het bedrijf aan een reorganisatie van de stafdiensten.

Dit moet vanaf 2017 100 miljoen euro per jaar op gaan leveren. Afgelopen jaar heeft NS door 'slimmer' in te kopen al 48 miljoen kunnen besparen.

De besparingen hebben geen gevolgen voor het personeel, benadrukt de onderneming. Alleen zullen sommige indirecte vacatures niet meer worden ingevuld.