De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met winst, vooral dankzij opluchting onder beleggers over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne.

De positieve teneur op de beursvloeren was volgens handelaren ook te danken aan signalen dat de weg naar een akkoord over de Griekse schuldenlast lijkt ingeslagen.

De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 460,43 punten. De MidKap won, dankzij een forse koerswinst voor TomTom, 1,2 procent tot 684,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 1,6 procent. De beurs in Athene won 6,7 procent.

''Het belangrijkste nieuws was de wapenstilstand in Oekraïne. Dat zorgt weer even voor wat rust en helpt de beurzen verder vooruit. Nu nog een deal met Griekenland en dan kunnen we helemaal opgelucht ademhalen", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Een handelaar wees op een sterke rentedaling op diverse Griekse staatsobligaties als bewijs van het toenemende vertrouwen onder beleggers.

Staakt-het-vuren

De presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland werden het donderdagochtend eens over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. 

Er wordt al maanden gevochten in de regio tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Het bestand in Oekraïne gaat in de nacht van zaterdag op zondag klokslag middernacht (plaatselijke tijd) in. Dat is 22.00 uur Nederlandse tijd.

Financiële hulp

Er werd donderdagochtend ook overeenstemming bereikt over financiële steun voor Oekraïne. Het land kan de komende jaren in totaal 40 miljard dollar (35 miljard euro) aan financiële steun tegemoet zien.

De lening komt van het Internationaal Monetair Fonds (17,5 miljard dollar) en uit andere bronnen, onder meer van de Europese Unie.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne