Oekraïne kan de komende jaren in totaal 40 miljard dollar aan financiële steun tegemoet zien, oftewel omgerekend ruim 35 miljard euro.

Dit heeft Christine Lagarde, de directeur van het IMF, donderdag gezegd. Het bestuur van het IMF moet de lening nog goedkeuren. 

Het gaat niet alleen om financiële hulp van het IMF zelf. De organisatie is bereid 17,5 miljard dollar te lenen aan Oekraïne.

De rest van de financiële steun komt uit andere bronnen, onder meer van de Europese Unie, aldus Lagarde. Het gaat om een faciliteit die vier jaar duurt en die samengaat met economische hervormingen.

Het land dat al tien maanden lang in conflict is met pro-Russische separatisten, heeft het geld nodig om de economie voor de ondergang te behoeden en noodzakelijke hervormingen te ondersteunen. Lagarde noemt de overeenkomst ambitieus, hard en niet zonder risico. Volgens de IMF-directeur kan het een keerpunt voor Oekraïne betekenen.

Video: Akkoord over steun aan Oekraïne

Hervormen

De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek liet weten dat zijn regering nu zeer moeilijke hervormingen moet doorvoeren, waaronder het aanpakken van corruptie, het hervormen van de energiesector en het verlagen van de overheidsbestedingen.

Hij denkt dat de Oekraïense economie in 2016 weer kan groeien als de hervormingen een succes zijn en er een einde komt aan ''Russische agressie''.

Donderdagochtend werden de presidenten van Rusland, Frankrijk en Oekraïne en bondskanselier Angela Merkel van Duitsland het ook eens over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne