Luisteren naar de Grieken, dat is wat de eurolanden woensdagavond gaan doen in Brussel. Meerdere ministers van Financiën van eurolanden benadrukten voorafgaand aan het extra overleg dat er geen besluiten gaan vallen.

Mogelijk aanstaande maandag wel, als er een eerder geplande eurogroep plaatsvindt in Brussel.

Eerst moet duidelijk zijn wat de Grieken precies willen nu de EU-kritische partij Syriza de scepter zwaait in het Zuid-Europese land. De partij van Alexis Tsipras wil af van het mede door de EU opgelegde bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. Zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis zei ''een constructief gesprek'' te verwachten.

''We gaan horen wat de plannen van de nieuwe Griekse regering zijn'' zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. ''Dat is het allerbelangrijkste voor vandaag.'' Hij zei dat het huidige programma het vertrekpunt is voor de gesprekken.

Dijsselbloem kon niet aangeven of de onderhandelingen al woensdagavond beginnen. ''We zullen de voorstellen horen en dan zal er een eerste reactie zijn. Daarna gaan we kijken hoe we de komende dagen en weken aan de slag kunnen.''

Video: Eurolanden gaan luisteren naar de Grieken

Lagarde

Ook de baas van het IMF Christine Lagarde had het over ''een begin van een proces''. Europees Commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici verwacht dat er ''enige tijd'' nodig zal zijn voor een compromis. ''We moeten allemaal goed naar elkaar luisteren.'' Hij zei dat het doel van de Europese Commissie is om Griekenland binnen de eurozone te houden.

De Duitse minister Wolfgang Schäuble had nog de strengste woorden voor Griekenland. Of het programma wordt gewoon afgerond, of er is geen programma meer, zei hij.

Het huidige leningenprogramma loopt deze maand af. Maar nu is al wel duidelijk dat Griekenland niet financieel op eigen benen kan staan en steun zal willen hebben. In welke vorm en onder welke voorwaarden, dat zijn de grote kwesties die nog opgelost moeten worden.

Betogingen

Intussen hebben de Grieken met betogingen laten blijken dat ze tevreden zijn met de harde lijn van Varoufakis. Alleen al in Athene gingen zo'n 15.000 mensen de straat op, maar ook in andere Griekse steden lieten mensen op straat hun steun blijken aan de regering van Tsipras. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als ''bankroet, maar vrij'' en ''stop de dwang, steun Griekenland, verander Europa''.

De boodschap van de betogers kwam duidelijk aan. Tsipras tweette een foto van het protest in Athene, met daarbij de tekst: ''In de steden van Griekenland en Europa voeren de mensen de strijd van onderhandeling. Zij zijn onze kracht.''

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar...'Dossier Griekenland