G20-landen blijven somber over de internationale economie

De landen van de G20 blijven somber over de ontwikkeling van de internationale economie. 

Dat blijkt uit het ontwerp voor de slotverklaring van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de groep van 's werelds belangrijkste economieën, die later op dinsdag officieel wordt gepresenteerd.

In de verklaring merken de ministers op dat de economische groei onevenwichtig blijft, terwijl de internationale handel maar langzaam groeit.

De groep van twintig toonaangevende economieën belooft actie te ondernemen om een permanente economische stagnatie te voorkomen. Daarbij biedt de stevige daling van de olieprijs mogelijk enig soelaas.

Griekenland wordt in de verklaring niet genoemd. De onzekere toekomst van het land speelde volgens de betrokkenen echter een grote rol bij de bijeenkomsten in Istanbul de afgelopen dagen.

Monetair beleid VS

Naast de directe dreiging van het Griekse schuldendrama was er veel aandacht voor het uiteenlopende monetaire beleid in de Verenigde Staten enerzijds en de eurozone en Japan aan de andere kant. De Amerikaanse Federal Reserve heeft zijn stimuleringsmaatregelen vorig jaar afgebouwd en overweegt binnenkort de rente te verhogen.

De Europese Centrale Bank en de Bank of Japan voeren de strijd tegen de lage inflatie en de zwakke economische groei voorlopig alleen maar verder op.

Dat heeft er onder meer voor gezorgd dat de dollar de afgelopen tijd flink is aangesterkt ten opzicht van de euro en de yen. Dat schaadt de concurrentiepositie van de VS, omdat Amerikaanse producten duurder worden op markten waar in andere valuta dan de dollar wordt afgerekend.

De Amerikaanse minister Jack Lew riep landen in dat verband op hun munt niet in te zetten als strijdmiddel om de export te stimuleren.

Lees meer over:
G20

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie