Geen einddeal Griekenland verwacht op extra Eurogroep

Tijdens de extra vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden woensdag zal er geen beslissende deal worden gesloten over Griekenland.

Dat zegt een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdag. ''We hebben geen verwachtingen over een einddeal morgen.''

Woensdag komt de Eurogroep bijeen om te praten over Griekenland. De nieuwe Griekse regering wil af van het stringente bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. De geldschieters, onder meer de eurolanden, hameren erop dat Griekenland gemaakte afspraken nakomt.

Plan Juncker

Maandag waren er mediaberichten dat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie met de Grieken sleutelt aan een tienpuntenplan. ''Er is geen Juncker-plan'', aldus de woordvoerster.

Zij bevestigt wel dat er intensief contact is tussen Juncker, de Griekse premier Alexis Tsipras en andere kopstukken in de eurozone. ''Maar tot nu toe zijn deze contacten niet vruchtbaar gebleken.''

Griekenland is ook een onderwerp op de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden donderdag in Brussel. Bovendien staat er een reguliere Eurogroep-vergadering gepland voor maandag 16 februari.

Dreigementen

De voorzitter van die Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, zei bij televisiezender RTL Z dat Griekenland en ook de andere EU-landen moeten ophouden met dreigementen over en weer. Volgens Dijsselbloem moeten de eurolanden alle dreigementen nu ''maar even negeren en aan het werk gaan''. 

Dijsselbloem zegt dat Griekenland zo snel mogelijk financieel onafhankelijk moet worden, zodat het land de eigen staatsschuld weer kan financieren. Het is zaak daarnaar toe ''de kortste weg uit te stippelen''.

Op het recente Griekse verzoek van een overbruggingskrediet tot juni wil Dijsselbloem nauwelijks ingaan. Wel zegt hij dat het om ongeveer hetzelfde bedrag gaat (10 miljard euro) dat de Grieken nog krijgen als ze het lopende leningsprogramma afronden.

Schuldig

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble zegt dinsdag dat alleen de Grieken zelf schuldig zijn aan de economische ellende waar het land zich in bevindt. De schuld kan niet op de schouders van partijen buiten Griekenland worden gelegd. Hij deed zijn uitspraken op een bijeenkomst van de G20-landen in Istanbul.

Schäuble zegt verder dat geruchten over extra tijd voor Griekenland "onjuist" zijn. Er verschenen berichten dat het land zes maanden zou krijgen om een nieuwe deal over het schuldenprobleem te sluiten.

De minister stelt daarnaast dat het noodpakket van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) nooit aan Griekenland is opgedrongen.

Volgens Schäuble is de kans zeer klein dat woensdag al een akkoord kan worden gesloten over het Griekse schuldenprobleem. De partijen zijn nog ver van elkaar verwijderd, aldus de minister. Hij is van mening dat de nieuwe Griekse regering tot dusver verwarrende uitlatingen heeft gedaan over de onderhandelingen met de Europese landen.

Steunprogramma

Aan het einde van de maand loopt het huidige steunprogramma aan Griekenland af. Er ligt nog geld op de plank maar daar staan wel voorwaarden tegenover. Maar voor een verlenging van dit programma voelt de nieuwe regering weinig. Daar moet dus een oplossing voor komen.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei maandag in het Griekse parlement dat zijn regering de huidige afspraken met de eurolanden en het IMF niet wil schrappen. Griekenland is volgens hem nog altijd bereid zo'n 70 procent van de afgesproken hervormingen in te voeren. Tegelijkertijd blijft hij echter streven naar een overbruggingsregeling, die de Grieken in staat stelt nieuwe afspraken te maken met zijn geldschieters.

De Griekse regering zou daarbij onder meer extra ruimte willen voor de uitgifte van kortlopende leningen. Daarnaast zou de regering aanspraak willen maken op de winst van circa 1,9 miljard euro die de Europese Centrale Bank heeft geboekt op Griekse staatsobligaties.

Alle berichten over Griekenland in ons dossier | Dit moet u weten over een 'Grexit'

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie