De EU-lidstaten hebben gezamenlijk voor 21 miljard euro aan export verloren, als gevolg van de sancties die Rusland heeft opgelegd. 

Dat zegt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Garcia-Margallo maandag voorafgaand aan een overleg met zijn Europese collega's, aldus persbureau AFP.

"De sancties hebben ons allemaal veel gekost", aldus de minister. Spanje voelt de sancties met name in de agrarische en toeristische sector.

Sinds augustus vorig jaar bant Rusland onder meer voedselproducten uit 28 landen van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Noorwegen. Het gaat om vlees, vis, fruit en zuivelproducten.

Rusland heeft op zijn beurt ook last van de westerse sancties. De Russische onderminister Aleksej Mesjkov van Buitenlandse Zaken zei dat de strafmaatregelen vorig jaar 40 miljard euro aan schade hebben opgeleverd. Dit jaar kan de schade zelfs oplopen tot 50 miljard euro.

Het land kan dit jaar in ieder geval een "aanzienlijk hoger" begrotingstekort verwachten. De Russische minister van Financiën Anton Siluanov houdt voor dit jaar rekening met een tekort van 0,6 procent. Niet alleen de sancties, maar ook de lage olieprijzen slaan een gat in de begroting.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU

Grote bedrijven waarschuwen voor sancties