OESO vindt hervorming economie te langzaam gaan

Rijke landen doen te weinig om de stagnatie van hun economie te doorbreken. Essentiële hervormingen worden op de lange baan geschoven, terwijl die juist kunnen zorgen voor een opleving van de arbeidsmarkt en de vraag.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een maandag gepresenteerd rapport.

''Een ambitieuze hervormingsagenda kan helpen om de arbeidsmarkt, productiviteit en de vraag te stimuleren'', aldus de denktank. ''Dat is van cruciaal belang om een vicieuze cirkel te voorkomen, waarbij de zwakke vraag en toenemende ongelijkheid de potentiële groei en het vertrouwen ondermijnen en leiden tot een aanhoudende stagnatie.''

De OESO vindt vooral het tempo waarin Noord-Europese landen hun economie hervormen teleurstellend. Onder druk van de problemen uit de afgelopen jaren worden veranderingen in bijvoorbeeld Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland in een veel hoger tempo doorgevoerd.

Eurozone

De OESO stelt maandag ook dat diverse economische indicatoren duiden op een aanstaande positieve wijziging van het groeimomentum in de eurozone. 

Volgens de denktank zal de groei vooral in Duitsland en Spanje aan vaart winnen, terwijl in Italië sprake is van een stabilisatie. In het vorige rapport werd nog gesproken van een afzwakkende groei in Italië. De situatie in Frankrijk, dat een stabiele groei kent, is ongewijzigd.

Al met al groeit de economie in de eurozone stabiel, evenals de economieën van de Verenigde Staten, Canada, Japan, China en Brazilië. Het groeitempo in het Verenigd Koninkrijk zal wat afnemen ten opzichte van het hoge niveau in de afgelopen maanden.

Lees meer over:
Tip de redactie