Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verwacht niet dat er een oplossing komt voor de Griekse schuldenlast zonder dat het land daarbij de eurozone verlaat.

Dat zegt de Amerikaan zondag tegen de BBC. "Ik denk dat Griekenland uiteindelijk zal weggaan", aldus Greenspan. "Ik denk niet dat dit hen of de rest van de eurozone helpt. Het is een kwestie van tijd voordat iedereen herkent dat een afscheid de beste strategie is."

Greenspan, die van 1987 tot 2006 de hoogste baas was van de Amerikaanse koepel van centrale banken, zegt echter ook dat hij niet ziet hoe de euro kan worden voortgezet zonder dat alle eurolanden politiek geïntegreerd worden. "Alleen fiscale integratie is niet genoeg", aldus de voormalige centrale bankier.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, zei eerder op de dag tegen de BBC dat het Verenigd Koninkrijk voorbereidingen treft voor een eventuele Grexit. Een vertrek van Griekenland uit de eurozone zou volgens hem voor grote financiële instabiliteit zorgen in de rest Europa. 

Premier Mark Rutte zei in januari dat hij een eventueel vertrek van Griekenland "bizar" zou vinden. "De Grieken hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen", zei de premier destijds. 

Spanningen

De Grieken kozen bij de parlementsverkiezingen eind januari een andere politieke koers. De nieuwe regering wil opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor het Europese steunprogramma waarmee het land de afgelopen jaren financieel op de been heeft gehouden. Dat heeft tot spanningen geleid met de overige eurolanden.

Greenspan zei dat de onderlinge spanningen tussen de negentien eurolanden alleen maar hoger zullen oplopen als koste wat kost geprobeerd wordt de muntunie bijeen te houden. Hij waarschuwde dat het risico nog altijd bestaat dat na Griekenland nog meer Zuid-Europese landen de euro noodgedwongen zullen moeten opgeven.

Dit moet u weten over een 'Grexit'

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar...'

Dossier Griekenland