Het overleg over een reddingsplan voor V&D verloopt tot dusverre zonder de vakbonden. Zondagochtend had FNV Handel nog niets gehoord van het warenhuisconcern, aldus bestuurder Niels Suijker

Winkelpandeigenaar IEF Capital, de banken, eigenaar Sun Capital en V&D hadden zaterdag een ''constructief gesprek'', zo lieten de partijen weten. IEF Capital heeft een voorstel gepresenteerd waarmee het overeenstemming denkt te kunnen bereiken met de eigenaren van de V&D-warenhuizen om de noodzakelijke kostenbesparingen te realiseren.

Het voorstel werd volgens IEF Capital goed ontvangen, het kreeg van V&D de bevestiging dat Sun en de banken tot ''onderlinge overeenstemming'' zouden komen.

Daarna is de winkelpandeigenaar met de andere eigenaren van het vastgoed samengekomen en ''hebben de vastgoedeigenaren zich constructief opgesteld ten aanzien van het voorstel''.

De voorlopige overeenkomst wordt vandaag verder uitgewerkt en dient daarna door iedereen goedgekeurd te worden. 

Sun Capital is naar verluidt onder meer bereid een investering van circa 60 miljoen euro te doen, ongeveer 20 miljoen euro meer dan de eigenaar van V&D aanvankelijk in het reddingsplan wilde steken.

Loonoffer

Kortingen op de huur en een loonoffer van het personeel maakten tot dusver onderdeel uit van het reddingsplan. Suijker van FNV Handel vindt het daarom opvallend dat hij nog niets gehoord heeft. ''Wij hebben de deur nooit dichtgeslagen'', zegt hij. ''Tot dusverre is er geen contact geweest.''

Sun Capital en IEF waren zondag niet direct bereikbaar voor een reactie, V&D wilde niet inhoudelijk ingaan op vragen maar liet weten dat zodra het ''iets te melden'' heeft dit te doen.

Een akkoord tussen alle betrokken partijen is noodzakelijk om een faillissement van het warenhuisconcern af te wenden. V&D leed vorig jaar in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro.

Achtergrond: Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D