Op het Amsterdamse hoofdkantoor is zaterdagavond overleg gevoerd over het voortbestaan van V&D. Betrokken partijen hebben daar een voorlopig akkoord bereikt over een reddingsplan voor het in in moeilijkheden verkerende warenhuisconcern. 

Volgens winkelpandeigenaar IEF Capital is het overleg ''constructief verlopen''.

IEF heeft bij het overleg tussen de banken, Sun Capital en V&D ''een voorstel gepresenteerd op basis waarvan zij verwacht overeenstemming te kunnen bereiken met de eigenaren van de V&D-warenhuizen om de noodzakelijke kostenbesparingen te realiseren.'' Daar zou positief op zijn gereageerd.

"Hierna heeft IEF Capital van V&D de bevestiging gekregen dat Sun Capital en de banken tot onderlinge overeenstemming zouden komen'', laat de verhuurder weten. ''De overeenkomst die nu voorligt wordt de komende 24 uur verder uitgewerkt en dient morgen door alle partijen geaccordeerd te worden.'' Zondag gaan de overleggen verder.

Investering

Ingewijden reageren voorzichtig positief, al wordt benadrukt dat nog veel zaken afgewikkeld moeten worden. Zo moet er nog gekeken worden hoe er geïnvesteerd kan worden in het bedrijf. 

Sun Capital is naar verluidt bereid een investering van circa 60 miljoen euro te doen, ongeveer 20 miljoen euro meer dan de eigenaar van V&D aanvankelijk in het reddingsplan wilde steken.

Een akkoord tussen alle betrokken partijen is noodzakelijk om een faillissement van het warenhuisconcern af te wenden. V&D leed vorig jaar in 2013 een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro.

Reddingsplan

Kortingen op de huur en een loonoffer van het personeel maken ook onderdeel uit van het reddingsplan. Maar de vakbonden waren niet uitgenodigd bij de besprekingen. 

Toch vraagt V&D van het personeel een loonoffer dat volgens de bonden kan oplopen tot 10 procent voor werknemers op de winkelvloer. Daartoe zijn de vijfduizend medewerkers volgens bestuurder Niels Suijker van FNV Handel niet bereid. ''Juist het personeel op de winkelvloer levert het meeste in'', aldus Suijker.

Minimumloon

Volgens de vakbondsman levert het midden- en hoger kader blijkens het voorstel circa 5,8 procent van het loon in. Het bedienend personeel in de 63 winkels zakt echter volgens Suijker met een korting van circa 10 procent terug naar salarissen tot rond het minimumloon.

Een gesprek daarover tussen de bonden en V&D liep donderdag op niets uit. De bonden hebben daarom een kort geding tegen V&D aangespannen dat op 16 februari dient bij de rechtbank in Amsterdam.

Achtergrond: Gedroomde plannen V&D van Amerikaanse investeerder komen niet uit | Dossier V&D