De redactie van NRC Media keurt de overname door het Vlaamse bedrijf Mediahuis goed.

Dat bevestigt hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch vrijdag op Twitter.

De redactieleden hebben vrijdagmiddag tijdens een plenaire vergadering met de verkoop ingestemd. "Daarmee is de verkoop van NRC door Egeria aan Mediahuis definitief", stelt de in België geboren Vandermeersch.

149 redactieleden stemden vóór, elf stemden tegen en twaalf brachten een blanco stem uit. De ondernemingsraad en de redactieraad gingen al eerder akkoord.

NRC Media is uitgever van de titels NRC Handelsblad, nrc.next, NRC Q en nrc.nl. Koper Mediahuis is onder meer eigenaar van de Belgische krant De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Het bedrijf is in 2013 opgericht door de mediabedrijven Corelio en Concentra.

Niks en alles

De hoofdredacteur schrijft dat de overname "niks en alles" betekent voor NRC. Volgens Vandermeersch betekent het 'niks', omdat de eigenaar geen zeggenschap krijgt "over cruciale zaken als de inhoud van de krant, de benoeming van redacteuren en columnisten of de teneur van hoofdredactionele commentaren". Mediahuis heeft het redactiestatuut "volmondig onderschreven".

Tegelijkertijd betekent de overname ook "alles", want "zonder een betrokken eigenaar zijn kranten en sites als de onze een kort leven beschoren".

Hij benadrukt dat de koper zich moet realiseren dat "de harten van deze redactie én van de lezers niet sneller gaan kloppen door het financiële resultaat, maar wel door de kwaliteit van die journalistiek". Maar Vandermeersch heeft er vertrouwen in dat het Mediahuis aan de eisen van de redactie voldoet.

"In een tijd waarin onze sector op zijn grondvesten beeft, heeft goede journalistiek meer kans om te gedijen bij een aandeelhouderschap dat een strategische langetermijnhorizon heeft."

Mediahuis

NRC Media wordt voor een bedrag tussen de 90 en 95 miljoen euro verkocht. Mediahuis betaalt ongeveer een derde van dat bedrag. Nog een derde wordt geleend bij ABN Amro.

Verder betalen ook de Stichting Democratie en Media (SDM) en de investeringsmaatschappij van de Vereniging Veronica mee.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ging begin vorige maand akkoord met de voorgenomen overname.

Interesse

Mediahuis-oprichter Corelio had in 2009 al interesse in NRC Media. Maar investeringsmaatschappij Egeria deed uiteindelijk een hoger bod. De investeerder bezit 91 procent van de NRC-aandelen en media-ondernemer Derk Sauer bezit 9 procent.

Onder leiding van Egeria is NRC naar Amsterdam verhuisd, ging NRC Handelsblad over op tabloid en is onder meer de zakelijke nieuwssite NRC Q opgezet.

NRC Media werd in maart 2014 door Egeria in de etalage gezet. Vorig jaar werden De Persgroep en de Telegraaf Media Group nog genoemd als mogelijke overnamekandidaten.

Na de overname van NRC Media door Mediahuis zijn bijna alle grote Nederlandse kranten in Belgische handen. Het Vlaamse mediabedrijf De Persgroep is namelijk al eigenaar van De Volkskrant, Het Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool.

Mediahuis boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 287 miljoen euro.