De Europese Centrale Bank (ECB) past zijn eigen regels strikt toe als het Griekse staatsobligaties niet langer accepteert als onderpand voor financiering.

Dat zegt minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag.

''De ECB heeft de eigen regels strikt toegepast en daar kan ik weinig bezwaar tegen hebben. De ECB let zeer terecht op de financiële stabiliteit in de hele eurozone. Dat ze de regels toepassen is op zich niet verwonderlijk en alleen maar prima", zegt Dijsselbloem na de wekelijkse ministerraad.

"De ECB moet zijn eigen werk doen en heeft een eigen verantwoordelijkheid en dat drukt ons politici nog eens op de feiten dat we aan de slag moeten. En dat gaan we zo spoedig mogelijk doen", aldus Dijsselbloem. 

De eurolanden bespreken volgende week woensdag met Griekenland de situatie en de wensen van de nieuwe Griekse regering. Dijsselbloem is benieuwd naar het concrete plan van Athene, want vanuit de Griekse regering kwamen de afgelopen week zoveel verschillende signalen dat er nog geen conclusie viel te trekken, aldus Dijsselbloem.

Rutte

Ook premier Mark Rutte beaamde vrijdag dat de Grieken telkens met een andere boodschap komen. Ruttes boodschap voor zijn ''nieuwe Griekse vriend'' zal volgende week op de EU-top in Brussel duidelijk zijn: ''Dat ze zich moeten houden aan de afspraken.''

Daarbij is het mogelijk dat de Grieken de ene maatregel vervangen door een andere, mits het effect op de Griekse overheidsfinanciën hetzelfde is. En het is de trojka van ECB, Europese Commissie en IMF die daarover oordeelt, aldus Rutte.

VS

De Verenigde Staten willen dat Griekenland samenwerkt met zijn Europese partners om een oplossing te vinden voor de schuldenproblematiek van het land. Dat liet de Amerikaanse regering weten aan Athene via de Amerikaanse ambassade in Griekenland.

De Amerikaanse ambassadeur had vrijdag een ontmoeting met de Griekse premier Alexis Tsipras. In een verklaring zei de ambassade dat Griekenland door moet gaan met zijn hervormingen en fiscaal verantwoord moet zijn.

Het land moet coöperatief samenwerken met de Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aldus de ambassade.

Achtergrond: Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar...' | Dossier Griekenland