De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in januari stevig verder gegroeid.

Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

De toename van het aantal banen was weliswaar kleiner dan in december, maar in die maand kwamen er bij nader inzien veel meer banen bij dan eerder gemeld.

In totaal werden vorige maand 257.000 banen gecreëerd in de Amerikaanse economie, exclusief de landbouwsector. Volgens een nieuwe schatting kwamen er in december 329.000 banen bij. 

Eerder werd voor die maand de aanwas van 252.000 banen gemeld. Economen voorspelden op basis daarvan voor januari 230.000 nieuwe banen.

Ook in november was de banengroei sterker dan eerder ingeschat. Daardoor steeg de werkgelegenheid in de afgelopen drie maanden in het sterkste tempo sinds 1997.

Werkloosheid

De werkloosheid in 's werelds grootste economie steeg licht naar 5,7 procent. Hier werd een stabilisering op 5,6 procent verwacht. Met de daling tot dat niveau werd in december het laagste niveau sinds juni 2008 bereikt.

De stijging van de werkloosheid hangt samen met de toestroom van nieuwe werkzoekenden op de arbeidsmarkt. Door het economische herstel hervatten steeds meer mensen de zoektocht naar een baan. Wie geen baan heeft en daar ook niet actief naar zoekt, wordt niet meegeteld in het werkloosheidscijfer.

Het uurloon van arbeiders nam vorige maand gemiddeld met 0,5 procent toe. Dat is de sterkste groei sinds november 2008.