Bonussen bij banken en verzekeraars mogen vanaf zaterdag niet meer boven de 20 procent van het vaste salaris uitkomen. 

De bonuswet van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën werd vorig jaar oktober aangenomen in de Tweede Kamer en deze week als hamerstuk aangenomen in de Senaat.

''Deze wet maakt onder meer een einde aan gouden handdrukken van meer dan een jaarsalaris van bestuurders en aan gegarandeerde bonussen in de financiële sector, maar biedt ook ruimte om bonussen achteraf terug te halen die niet terecht waren", zegt Dijsselbloem vrijdag.

"De regels in Nederland zijn daarmee strenger dan in Europa. Dat is een bewuste keuze. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd.''

Beloningsbeleid 

De wet regelt onder meer dat ondernemingen een 'beheerst beloningsbeleid' moeten voeren. Behalve het bonusplafond van 20 procent betekent dat ook dat vertrekvergoedingen worden beperkt.

Die mogen niet meer worden uitgekeerd wanneer iemand zelf vertrekt bij een onderneming of wanneer die persoon ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Voor zogenoemde beleidsbepalers wordt de vertrekvergoeding beperkt op maximaal één jaarsalaris.

Op de wet zijn nog wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld voor heel gespecialiseerd ICT-personeel. Dijsselbloem waarschuwde de sector eerder geen misbruik te maken van die uitzonderingen. Gebeurt dat wel, dan gaat hij de wet aanscherpen. De Nederlandsche Bank gaat toezien op de uitvoering van de bonuswet.