Het risico dat eurolanden lopen bij de maatregel van de Europese Centrale Bank (ECB) om op grote schaal staatsobligaties op te kopen, is zo goed als verwaarloosbaar.

Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag in de Tweede Kamer.

"De ECB beschikt over voldoende buffers", zegt Knot. Bij het opkoopprogramma, ook wel kwantitatieve verruiming genoemd, dragen de nationale centrale banken voor 92 procent de risico's op staatsobligaties uit eigen land, de overige 8 procent is voor rekening van de ECB. 

Bij het aandeel van de ECB wordt het eventuele verlies wel gedeeld. Dat bestaat voor het grootste deel uit staatsobligaties van landen met een hoge kredietbeoordeling. Knot: "Dat risico is verwaarloosbaar klein." 

Hij waarschuwt wel voor mogelijke zeepbellen op de beurzen en de huizenmarkt die het opkoopprogramma kan veroorzaken. Ook kan het de noodzaak bij landen om te hervormen wegnemen.

De centrale bank gaat maandelijks voor 60 miljard euro staats- en bedrijfsobligaties opkopen bij banken in de eurozone. In totaal is de ECB van plan om voor ruim 1.100 miljard euro aan schuldpapier op te kopen, zo hopen de monetaire bankiers de lage inflatie aan te jagen en de economie te stimuleren.      

Inflatie

Ook verwacht de DNB-president dat deze maatregel ertoe leidt dat de Europese inflatie in 2016 met een half procent stijgt. "De effecten van kwantitatieve verruiming zijn onzeker, dit is een beoogd effect", zegt Knot. De lage inflatie in de eurozone kan omslaan in deflatie, een situatie waarin prijzen en lonen voor een langdurige periode dalen.

Knot benadrukt dat de huidige lage inflatie vooral een gevolg is van de lage olieprijs. "Ongeveer 60 procent van de dalende prijzen komt door de lage olieprijs."

Knot is door de Tweede Kamer opgeroepen om te spreken over het besluit van de ECB op 22 januari om de geldpers aan te zetten.

Het ECB-bestuur, dat bestaat uit de presidenten van de nationale centrale banken van de negentien eurolanden en zes vaste bestuurders, was het niet unaniem eens met dit besluit. Knot maakte bij wijze van uitzondering bekend dat hij tegen had gestemd.

Dit moet u weten over het aanzetten van de geldpers