De Nederlandse economie zal dit en volgend jaar aantrekken. Voor 2015 komt de economische groei naar verwachting uit op 1,4 procent en een jaar later op 1,7 procent. In 2014 groeide de Nederlandse economie nog met 0,7 procent.

''Nederland heeft tot nu toe een enigszins aarzelend economisch herstel. Groei in 2015 en 2016 zal naar verwachting geleidelijk worden versterkt'', staat in de jongste ramingen van de Europese Commissie over de economische ontwikkelingen in de EU-landen, de zogeheten winterprognose.

De groei is met name te danken aan een stijging van de uitgaven van huishoudens omdat lonen (verder) stijgen en inflatie laag blijft. Ook export draagt bij aan economische groei, maar neemt in belang af.

De arbeidsmarkt is in 2014 verbeterd constateert Brussel. De werkgelegenheid trok aan en het aantal werklozen nam af. ''Deze tendens zal aanhouden maar in een langzamer tempo'', aldus de prognose. Brussel verwacht dat de werkloosheid uit zal komen op 6,6 procent dit jaar en 6,4 procent in 2016 ten opzichte van 6,9 procent in 2014.

Gevaar

Wereldwijde ontwikkelingen zoals de crises in Irak en Oekraïne kunnen een gevaar vormen voor en overslaan op de zeer open economie van Nederland, zo waarschuwt Brussel.

Het begrotingstekort van Nederland is vorig jaar uitgekomen op 2,8 procent. Dat is hoger dan de 2,5 procent die Brussel in november nog voorspelde. Dit en volgend jaar zal het tekort verder dalen naar 2,2 procent en 1,8 procent, zo verwachtten de rekenmeesters van Brussel. Daarmee voldoet Nederland aan de Europese norm van 3 procent.

Eurozone 

Ook over de eurozone is Brussel positiever. De rekenmeesters van de Europese Commissie verwachten dat de economie in de negentien eurolanden met 1,3 procent groeit. In november werd nog uitgegaan van een groeicijfer van 1,1 procent.

De economie in de eurozone trekt bovendien in 2016 verder aan (voorspelde groei: 1,9 procent) is de verwachting. Ook voor de hele EU is Brussel iets positiever dan in november. De economie in Europa neemt naar verwachting dit jaar met 1,7 procent toe en in 2016 met 2,1 procent.

Olieprijs 

De groei is mede te danken aan een sterkere binnenlandse en buitenlandse vraag en bijsturend monetair beleid. ''De daling van de olieprijzen en de goedkopere euro bieden een welkome steun in de rug voor de Europese economie'', aldus Europees Commissaris voor Economische Zaken, Pierre Moscovici.

De inflatie in de EU zal dit jaar verder zakken onder meer door lage grondstofprijzen, maar moet volgens de rekenmeesters van Brussel in de tweede helft van het jaar en in 2016 aantrekken. Ze verwachten dat de inflatie voor dit jaar uitkomt op 0,2 procent en een jaar later op 1,4 procent. De eurolanden zullen dit jaar een negatieve inflatie kennen (-0,1 procent), zo berekende de commissie. In 2016 moet er dan weer een inflatie van 1,3 procent worden gehaald.

De werkloosheid zal wel afnemen, maar blijft met een voorspeld cijfer van 11,2 procent voor 2015 in de eurolanden hoog. In 2016 moet de werkloosheid verder zijn afgenomen naar 10,6 procent.