Buitenlandse bouwvakkers in dienst van het uitzendbureau Aelbers, hofleverancier van grote bouwbedrijven als Heijmans, VolkerWessels en Boskalis, worden fors onderbetaald. 

Volgens vakbond FNV bespaart Aelbers door te rommelen met de cao en belasting- en premieafdrachten op jaarbasis zo'n 13.000 euro per werknemer.

De werknemers moeten onterecht hun eigen huisvestingskosten betalen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant. Ook is hun uurloon vaak te laag.

Aelbers maakt onjuist gebruik van een fiscale regeling waarbij een werknemer een deel van zijn brutoloon netto mag krijgen, stelt de bond op basis van eigen onderzoek. Die regeling is volgens FNV helemaal niet bedoeld voor bouwvakkers. Maar het uitzendbureau draagt hierdoor wel minder premies af. En de buitenlandse krachten zien van het nettovoordeel bovendien niets terug.

Directe maatregelen

FNV roept Aelbers op om ''directe maatregelen, met terugwerkende kracht''. De bond heeft de misstanden inmiddels gemeld bij de SNCU, het controlerend orgaan in de uitzendbranche. Aelbers is een van de toonaangevende uitzendbureaus in de bouwsector.

Eerder deze week bracht FNV de betreffende fiscale regeling al landelijk onder de aandacht. De bond wil van de regeling af omdat deze zou leiden tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van Nederlandse uitzendkrachten. Daarbij loopt de Belastingdienst hierdoor inkomsten mis, aldus de vakbond.

Bij Aelbers was donderdagmorgen op korte termijn niemand bereikbaar voor commentaar.