Brussel wil de jeugdwerkloosheid in de Europese Unie versneld aanpakken. De Europese Commissie trekt dit jaar zo'n 1 miljard euro uit om meer jongeren aan een baan te helpen.

Dat maakt Europees Commissaris Marianne Thyssen voor Werkgelegenheid woensdag bekend. Tot 650.000 jongeren zouden hiervan kunnen profiteren.

''Onze jongeren hebben banen nodig, en wel nu. Het is onaanvaardbaar dat vandaag de dag meer dan één op de vijf jongeren op de arbeidsmarkt geen job kan vinden'', aldus de Belgische commissaris.

Met het geld uit Brussel kunnen EU-lidstaten jongeren een opleiding of een training geven. Aanvankelijk was voor dit jaar een veel lager bedrag gepland.

Opleiding

Met het geld uit Brussel kunnen EU-lidstaten jongeren een opleiding of een training geven. Aanvankelijk was voor dit jaar een veel lager bedrag gepland.

De commissie wil versneld over de brug komen omdat veel landen geen geld hebben om de kosten van de projecten voor te schieten. De 1 miljard euro komt uit een speciale pot die in 2013 was ingesteld.

De steun is vooral bedoeld voor regio's met meer dan 25 procent jeugdwerkloosheid.

Werkloos

Volgens de laatste cijfers van statistiekbureau Eurostat waren er binnen de EU in december bijna 5 miljoen jongeren werkloos. Van die groep wonen er 3,3 miljoen in de eurozone.

De werkloosheidspercentages van jongeren onder de 25 jaar komen daarmee uit op 21,4 procent in de EU en 23 procent in de eurozone. Het waren er relatief wel iets minder dan een jaar eerder. Toen ging het om respectievelijk 23,1 procent en 23,9 procent.

Duitsland

Duitsland heeft het laagste werkloosheidspercentage onder jongeren (7,2 procent). Gevolgd door Oostenrijk (9 procent) en Nederland (9,6 procent).

Spanje (51,4 procent), Griekenland (50,6 procent in oktober 2014) en Kroatië (44,8 procent in afgelopen kwartaal) spannen de kroon. In Italië zat 42 procent van de jeugd in december zonder baan.