De nieuwe Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft tegen het Duitse weekblad Die Zeit gezegd dat hij minister is van een bankroet land. 

Dit meldt het blad woensdag.

Daarom heeft Athene een financieel infuus van de Europese Centrale Bank (ECB) voor Griekse banken nodig. Varoufakis beklemtoont verder dat zijn land nooit meer een begrotingstekort wil als de huidige schuldencrisis is opgelost.

Om dat te bereiken denkt hij aan een soort Marshallplan. Dat hielp van 1948 tot 1952 bij de wederopbouw van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou een leidende rol op zich moeten nemen bij het maken van zo'n plan om Europa uit de schuldencrisis te tillen, aldus Varoufakis. Hij spreekt van een Merkelplan.

Varoufakis stelt dat de schuldenproblematiek van Griekenland tot dusverre volkomen verkeerd is aangepakt door de Europese landen en instellingen die als een gokverslaafde geld blijven weggooien. Varoufakis vraagt zich af waarom er niet wordt gezegd: ''Stop, wat hebben we verkeerd gedaan, begrijpen we deze crisis wel goed?''

Zwakker

Hij bestrijdt dat het beleid van hervormingen en bezuinigingen het land vooruit helpt. Statistisch lijkt er misschien een beetje vooruitgang volgens Varoufakis, maar in werkelijkheid dalen de inkomens en prijzen, en wordt economie steeds zwakker. Hij wijt de misère in zijn land ook aan 'kartels' van rijke Grieken die nauwelijks belasting betalen.

De minister zegt dat het geen breuk met de economische hervormingen is als de regering gepensioneerden die van 300 euro per maand leven, 300 euro extra geeft. Bij hervormingen moeten we het over de kartels hebben, aldus Varoufakis.

Hij sprak woensdag in Frankfurt met ECB-chef Mario Draghi. Het was volgens de Griekse bewindsman een vruchtbaar gesprek. Maar volgens verscheidene Europese media stuit Varoufakis op steeds meer weerstand tijdens zijn charme-offensief.

Donderdag spreekt hij zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble die Varoufakis woensdag als ''een intellectuele kracht achter het Europese project'' prees. Voor veel Grieken is Schäuble een grote kracht achter de gehate bezuinigingspolitiek die Athene jaren voerde.

Extra beraad 

De ministers van Financiën van de negentien landen met de euro komen hoogstwaarschijnlijk extra bijeen voor beraad over en met euroland Griekenland. Een extra eurogroep is op woensdag 11 februari gepland ter voorbereiding van de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU een dag later, zo zeggen Brusselse bronnen woensdag.

Griekenland kreeg de afgelopen jaren miljardenleningen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil daarvoor moest het land ingrijpende bezuinigingen en hervormingen doorvoeren. Iets wat de Grieken zat zijn. Die kozen dan ook recent massaal voor de linkse EU-kritische partij Syriza, die beloofde een einde te maken aan het stringente bezuinigingsbeleid.

Het zal de eerste keer zijn dat de eurogroep spreekt met de nieuwe Griekse regering. Naar verwachting worden er geen grote knopen doorgehakt.

Dossier Griekenland | Dit moet u weten over 'Grexit'