De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan in te stemmen met voorstellen die Griekenland meer tijd moeten geven in onderhandelingen met zijn geldschieters.

Dat stelt de Britse krant Financial Times dinsdag op basis van ingewijden.

Griekenland wil 10 miljard euro ophalen met korte leningen, die moeten dienen als een overbruggingskrediet waarmee het land de komende drie maanden vooruit kan.

In de tussentijd zou de nieuwe Griekse regering dan tot overeenstemming willen komen met de andere eurolanden over de manier waarop Griekenland in de toekomst overeind kan worden gehouden.

De ECB dient hiervoor echter het maximale bedrag dat Griekenland met korte leningen mag ophalen te verhogen en is dat volgens de bronnen niet van plan.

Zonder geld

Zonder de leningen zou Griekenland eind deze maand zonder geld komen te zitten, aangezien het huidige steunprogramma van de eurolanden en het IMF dan afloopt. Binnen de EU wordt er daarom op gehoopt dat de Grieken om een tijdelijke verlenging van dat programma zullen vragen. De regering van premier Tsipras wil echter af van de voorwaarden waaronder die leningen worden verstrekt.

De ECB speelt een cruciale rol in de financiële toekomst van Griekenland. Als de ECB na afloop van het huidige steunprogramma, op 1 maart, besluit de geldkraan naar Griekse banken dicht te draaien, dan komt een vertrek van de Grieken uit de eurozone erg dichtbij.

Griekse banken dreigen dan te bezwijken door de verwachte bankrun, die ontstaat als Grieken massaal proberen zoveel mogelijk geld naar het buitenland te brengen.

Dossier Griekenland