Brussel waarschuwt Athene voor overdreven eisen bij de bedwinging van de Griekse schuldenberg van zo'n 320 miljard euro. 

Juncker deed zijn uitspraken aan de vooravond van een ontmoeting in Brussel met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras.

De uiterst linkse Tsipras en zijn kersverse regering willen nieuwe onderhandelingen met de schuldeisers over de aanpak van de enorme overheidsschuld. De verwachtingen over de uitkomst van het gesprek woensdag zijn niet hooggespannen, meldden diplomaten. Tsipras heeft ook overleg met Europees president Donald Tusk.

Er moet uiteraard rekening gehouden worden met de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen, maar ''we gaan niet alles omgooien'' omdat er een verkiezingsresultaat is geweest dat sommigen bevalt en anderen niet, stelde Juncker. De nieuwe machthebbers in Griekenland moeten ook met de andere partijen rekening houden.

Steun nodig

Voor een nieuw akkoord met zijn schuldeisers heeft euroland Griekenland de steun nodig van de achttien andere lidstaten van de eurozone. Eurolanden als Nederland, Finland, Duitsland en de Baltische staten zijn niet bereid de Grieken veel tegemoet te komen.

Aanvankelijk eiste Athene de kwijtschelding van een deel van zijn schulden, maar daar is de regering op teruggekomen. Het belangrijkste euroland Duitsland heeft laten weten dat het bereid is te praten over een verlenging van de looptijd van de schulden.

Premier Mark Rutte benadrukte dat Griekenland zich moet houden aan de afspraken. Volgens Rutte moeten de Grieken op eigen benen staan, maar dat kan volgens hem voorlopig niet zonder steun uit Europa.

Links-radicale partij Syriza wint verkiezingen in Griekenland | Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden