Griekenland heeft zijn eis voor een kwijtschelding van Europese schulden ingetrokken en stelt nu een omruil van bestaande staatsobligaties voor nieuwe soorten leningen voor.

Dat komt naar voren uit de plannen die de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, ontvouwde op een bijeenkomst in Londen.

Het gaat om nieuwe leningen die alleen rente dragen als de Griekse economie groeit en leningen die geen einddatum hebben. Met de ruil kan worden voorkomen dat Griekenland zijn schuldeisers met wanbetaling confronteert.

De wissel zou een deel van de Griekse schuld betreffen die wordt gehouden door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Unie. De leningen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de private sector worden buiten beschouwing gelaten.

Varoufakis is bezig met een rondgang door Europa na de overwinning van Syriza bij de Griekse verkiezingen. Dinsdag brengen hij en premier Alexis Tsipras een bezoek aan Rome. Brussel en Parijs staan ook nog op de agenda deze week.

Maanden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat de gesprekken over een hervorming van de schuldenlast van Griekenland nog maanden in beslag zullen nemen. Naar verluidt is Merkel van plan in die onderhandelingen een afwachtende houding aan te nemen totdat de lopende ronde van noodfinanciering voor Griekenland ten einde is.

Als Griekenland dan te maken krijgt met een meer dringende financieringsbehoefte wordt de onderhandelingspositie van Duitsland versterkt. Dit zou in april of mei het geval kunnen zijn, aldus een ingewijde dinsdag.

Merkel heeft duidelijk laten weten tegen een afschrijving van Griekse schulden te zijn. Ook bij de Duitse bevolking is er grote weerstand tegen het kwijtschelden van Griekse schulden.

Berlijn heeft wel laten weten bereid te zijn te praten over een verlenging van de looptijd van de Griekse schulden. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, heeft gezegd dat hij geen kwijtschelding van schulden meer wil.

Merkel zal naar verwachting later deze maand op een Europese top in Brussel voor het eerst een ontmoeting hebben met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Links-radicale partij Syriza wint verkiezingen in Griekenland | Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden