Voor het tweede jaar op rij zullen alle marktsectoren dit jaar groei laten zien. De gemiddelde groei is echter gematigd.

Dat zegt ING in een maandag verschenen rapport.

De verwachte ontwikkeling van de industriële productie blijft met een groei van 1 procent wel achter bij de rest van de economie. Het zijn vooral de machine- en transportmiddelenindustrie die het in deze sector goed doen.

De volumes in de detailhandel groeien door een stijgende koopkracht, al staan de prijzen onder druk. Toch blijft de consument nog voorzichtig waardoor de groei beperkt blijft, verwacht ING.

Door de aantrekkende binnenlandse vraag zit het transport over de weg duidelijk in de lift. Door de gedaalde brandstofprijs kunnen de marges, zeker in de luchtvaart, op korte termijn enigszins verbeteren.

Onlinebestellingen

Logistieke dienstverleners profiteren vooral van een toenemend aantal onlinebestellingen. Ook zit het transport over de weg in de lift en is het negatieve effect van de jarenlange krimp van het internationale wegvervoer vanuit Nederland afgenomen.

Het aantrekken van de huizenverkopen is in de zakelijke dienstverlening goed voor notarissen, architecten en ingenieursbureaus. Ook uitzendbureaus, dierenartsen en de groep designers, fotografen en vertalers zagen hun omzet groeien.

"Voor 2015 verwachten we een verdere volumegroei in de zakelijke dienstverlening door aantrekkende bedrijfsinvesteringen en meer bedrijvigheid."

Verder voorziet de bank een duidelijk verder herstel van de nieuwbouw van woningen. "Voor de gehele bouwproductie verwachten wij een groei van 2,5 procent in 2015."

Zorg

Alleen de zorgsector zal in 2015 krimp laten zien door een steeds grotere focus op kostenbeheersing, zo verwacht ING. Ook in 2016 zal nog een lichte krimp te zien zijn.

De publieke sector blijft de broekriem aanhalen. Gemeenten kampen nog altijd met forse tekorten en ook het onderwijs moet zuinig omspringen met de beschikbare middelen.