De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afschaffen.

Juncker komt tot zijn voornemen nu Griekenland vrijdag heeft laten weten geen zaken meer te willen doen met de trojka. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van bronnen rond de Europese Commissie.

De trojka werd in het leven geroepen tijdens de Europese schuldencrisis voor het controleren van landen die financiële steun kregen. Maar Juncker zou nu snel een alternatief voor de trojka willen vinden. De commissievoorzitter is fel tegenstander van kwijtschelding van Griekse schulden, aldus Handelsblatt.

Woensdag heeft de Griekse premier Alexis Tsipras een ontmoeting met Juncker in Brussel. Tsipras liet zaterdag weten dat Griekenland wel zijn financiële verplichtingen aan de ECB en het IMF wil nakomen. De Griekse premier had zaterdag telefonisch contact met Juncker.

Vanwege de drastische bezuinigingen die Griekenland moest doorvoeren in ruil voor financiële steun is de trojka zeer impopulair bij het Griekse volk. Juncker zou een terugkeer van de trojka naar Athene daarom zien als een ''provocatie'' aan het adres van de Grieken.