WASHINGTON - Irak en Rusland gaan voor een totaalbedrag van miljard dollar (40 miljard euro) akkoorden over economische samenwerking sluiten. Dat heeft de Amerikaanse krant Washington Post zaterdag gemeld op gezag van Iraakse en Russische regeringsfunctionarissen.

Volgens de Washington Post willen Rusland en Irak voor een periode van vijf jaar onder meer gaan samenwerken op het terrein van de oliewinning, in de chemische industrie, bij irrigatieprojecten en bij de aanleg van spoorwegen en andere infrastructerele voorzieningen.

Nauwere samenwerking

“Rusland was, is en blijft onze belangrijkste partner”, aldus Abbas Khalaf, de Iraakse ambassadeur in Moskou tegen de Washington Post. “We hebben de morele, politieke en diplomatieke steun van Rusland hard nodig.” Een medewerker van de Russische premier Kasjanov bevestigde tegen de Amerikaanse krant dat “de basis” voor nauwere economische samenwerking met Irak is gelegd. Hij zei dat het pact op korte termijn kan worden ondertekend.

Geen wapenleverancier

Verder benadrukte de Russische regeringsfunctionaris dat het handelspact niet in strijd is met de sancties die de Verenigde Naties in 1990 tegen Irak hebben afgekondigd. Hij zei dat Rusland geen wapens gaat leveren aan het regime van Saddam Hussein.

Medewerkers van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken lieten tegen de Washington Post weten dat ze niet op de hoogte waren van het ophanden zijnde economische pact tussen Rusland en Irak. Ze stelden dat Rusland zich aan de sancties tegen Bagdad dient te houden.

As van het kwaad

Moskou heeft de laatste tijd gewerkt aan het versterken van de banden met de drie landen die volgens de Amerikaanse president Bush 'de as van het kwaad' vormen: Noord-Korea, Iran en Irak. Vorige maand sloot Rusland een akkoord met Iran over nauwere samenwerking op nucleaire terrein. Deze week nodigde president Poetin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il uit voor een bezoek aan Rusland.