De Griekse premier Alexis Tsipras heeft beloofd dat Griekenland de schulden aan de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terug zal betalen.

Hij schreef dat zaterdag in een brief aan persbureau Bloomberg. De premier wil snel tot een deal komen met de Europese landen die de noodhulp betaalden.

Tsipras poogt daarmee volgens het persbureau de verhoudingen met zijn schuldeisers te verbeteren en steun te vinden voor zijn economische hervormingen.

"De gesprekken met Europa zijn net begonnen", zegt Tsipras. "Er zijn verschillen van mening, maar ik heb vertrouwen in een oplossing die goed is voor Griekenland en Europa."

Nadat de Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis vrijdag weigerde langer samen te werken met het IMF, de Europese Commissie en de ECB ontstond er paniek op de financiële markten. De beurs van Athene ging hard onderuit.

Steun

Tsipras matigt zijn toon, temeer omdat het steunprogramma eind februari afloopt. Als er geen deal wordt gesloten is het land genoodzaakt om op de kapitaalmarkt tegen hoge rentes te gaan lenen, wat geen optie zou zijn voor de nieuwe premier.

Desondanks rekent hij op coulance uit Europa, waarbij een deel van de Griekse schuld wordt kwijtgescholden en de hervormingen gematigder worden. "We hebben een adempauze nodig en moeten ons eigen herstelprogramma invoeren voor de middellange termijn", zegt hij.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel  eerder uitgesloten dat de schuld van Griekenland volledig wordt afgeschreven.

Links-radicale partij Syriza wint verkiezingen in Griekenland | Griekse verkiezingen gaan ook over Nederlandse miljarden | Dit moet u weten over 'Grexit'