De Russische centrale bank heeft vorig jaar relatief veel goud ingekocht. Het Russische aandeel kwam neer op een derde van alle goudinkopen door centrale banken.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Volgens de krant is het niet verrassend dat vooral Rusland goud opkoopt, omdat het land last heeft van westerse sancties en de fors gedaalde olieprijs

De Russische economie verslechtert en de roebel verliest waarde. Met het goud kan het land de waarde van zijn eigen munt stutten. Het land zou inmiddels de op vier na grootste goudreserve ter wereld hebben.

Momenteel is het goud ook relatief goedkoop. Een troy ounce (ruim 32 gram) goud kost nu ongeveer 1.257 dollar.

Centrale banken hebben vorig jaar in totaal 13 procent meer goud ingekocht dan in 2013. De totale voorraad is in 2014 gegroeid met 461 ton, zo blijkt uit gegevens van een onderzoeksafdeling van financieel persbureau Thomson Reuters.

De instellingen zijn al een paar jaar bezig met het aanvullen van hun goudvoorraad. Het edelmetaal wordt over het algemeen gezien als een waardevaste en veilige belegging.

In de afgelopen zes jaar is de voorraad met 1.800 ton goud gegroeid. Centrale banken bezitten nu de één na grootste voorraad sinds 1971.