Het leven in de eurolanden is deze maand opnieuw goedkoper geworden. 

Goederen en diensten waren gemiddeld 0,6 procent goedkoper dan in januari 2014, meldt Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag op basis van een eerste schatting.

De aanhoudende prijsdalingen (deflatie) in de eurozone waren daarmee sterker dan in december, toen de prijzen met 0,2 procent zakten. Het lagere prijspeil werd ook deze maand vooral veroorzaakt door de daling van de olieprijs.

Energie was daardoor bijna 9 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedings- en genotsmiddelen kostten een fractie minder dan in januari vorig jaar. 

De dalende prijzen voeden de vrees voor structurele deflatie. Dan raken dalende prijzen zo verankerd in de economie dat de loonontwikkeling erop wordt afgestemd, waardoor lonen dalen en consumenten bestedingen gaan uitstellen. Daarbij wordt het voor mensen met schulden steeds moeilijker om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen.

Kerninflatie

Voor een duidelijker beeld van de prijsontwikkeling worden de beweeglijke prijzen van voedingsmiddelen en energie vaak buiten beschouwing gelaten. Deze zogeheten kerninflatie zakte in januari van 0,7 naar 0,6 procent. Die graadmeter bleef de voorgaande drie maanden stabiel.

Eurostat geeft bij de eerste raming geen cijfers van afzonderlijke landen. Donderdag bleek uit een eerste schatting van het Duitse statistiekbureau wel dat de prijzen in Duitsland in januari met 0,3 procent zijn gedaald.

Prijzen

De prijzen gaan in Zuid-Europa harder omlaag dan in het noorden. In Spanje wordt het leven al sinds de zomer goedkoper en nam de deflatie deze maand toe tot 1,5 procent.

Het CBS meldt op 12 februari de ontwikkeling van de inflatie in Nederland in januari.

Werkloosheid Eurozone

Ook meldt Eurostat dat de werkloosheid in de eurolanden in december licht gedaald zijn tot het laagste niveau sinds augustus 2012. 

Vorige maand had 11,4 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden geen betaalde baan, tegen 11,5 procent in de voorgaande drie maanden. In december vorig jaar bedroeg de werkloosheid nog 11,8 procent. In totaal werden 18,1 miljoen werklozen geteld in de eurozone. Dat waren er 157.000 minder dan in november.

Italië

Ook de werkloosheid in Italië is in december gezakt naar 12,9 procent, van het recordniveau van 13,3 procent een maand eerder. Dat laat het Italiaanse bureau voor de statistiek weten.

Het cijfer van november werd herzien van een eerder gemelde werkloosheid van 13,4 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de Italiaanse werkloosheid verder zou stijgen tot 13,5 procent.

De werkloosheid bij Italianen jonger dan 25 jaar kwam in december uit op 42 procent, tegen 43 procent een maand eerder.